Korona, Aila ja Liisa työllistivät viime vuonna Satakunnan pelastuslaitosta – suurimmat tulipalot syttyivät Raumalla ja Eurassa

Erityisesti vahingontorjuntatehtävien määrä, 1 176, oli poikkeuksellisen korkea. Lukema lähes kolminkertaistui vuoteen 2019 verrattuna.

Satakunnan pelastuslaitoksen tehtävien kokonaismäärä säilyi vuonna 2020 lähes ennallaan vuoteen 2019 verrattuna. Viime vuonna tehtäviä kirjattiin yhteensä 5 564 kun luku oli vuotta aikaisemmin 5 561.

Tehtäväluokittain vuoden 2020 aikana tapahtui kuitenkin muutamia merkittäviä muutoksia. Erityisesti vahingontorjuntatehtävien määrä (1 176) oli poikkeuksellisen korkea. Lukema lähes kolminkertaistui vuoteen 2019 verrattuna, jolloin kyseisiä tehtäviä oli Satakunnan alueella 418.

Tehtävien korkea määrä liittyy Satakuntaa koetelleisiin myrskyihin. Kuluneelta vuodelta jäikin koronan lisäksi mieleen helmikuussa meriveden pinnan ennätyskorkeuksiin nostanut Tuuli-myrskymatalapaine sekä syksyn Aila- ja Liisa-myrskyt.

Aila-myrsky riepotteli puita myös Raumalla syyskuussa. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Isot tulipalot Raumalla ja Eurassa

Toinen merkittävä muutos liittyi ensivastetehtäviin, joita vuonna 2020 kirjattiin 841. Näiden tehtävien määrä putosi lähes puolella edelliseen vuoteen verrattuna, jolloin ensivastetehtäviä oli 1 646. Ero tehtävämäärissä selittyy ensisijaisesti koronaviruksen vuoksi tehdyllä hälytysohjemuutoksella, jonka myötä ensivasteyksikkö lähetettiin vain kiireisimpiin ensihoidon hätätilanteisiin.

Maastopalojen ja liikennevälinepalojen määrässä oli hieman kasvua, mutta rakennuspalojen ja liikenneonnettomuuksien määrä puolestaan väheni edellisestä vuodesta.

Pelastustoimea työllistäneet suurimmat yksittäiset tulipalot sattuivat Raumalla ja Eurassa. Rauman Lapissa paloi 16. heinäkuuta Narvin kiuastehdas ja Eurassa 15. marraskuuta tyhjä kanala.

Suojaimia ja desinfiointiaineita

Ensihoidon tehtävien kokonaismäärä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 267 tehtävällä. Vuonna 2020 tehtäviä oli yhteensä 16 075.

Viime vuonna ajetuista ensihoitotehtävistä kiireelliseksi luokiteltuja oli yhteensä 3 180.

Porin toimialueella tehtävien määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 432 tehtävällä ja Raumalla ensihoidon tehtävät puolestaan vähenivät edelliseen vuoteen verrattuna 157 tehtävällä.

Maaliskuun puolivälissä koronaviruspandemian saavuttaessa Suomen, vähenivät ensihoidon päivittäiset tehtävät aluksi noin 20 prosenttia. Päivittäiset tehtävämäärät palasivat kuitenkin kesäkuun loppuun mennessä aiemmalle tasolle.

Vaikka koronavirus ei aiheuttanut ensihoidolle erityistä tehtäväpiikkiä, oli vuosi kuitenkin ensihoitajille erityinen. Korona näkyi ja näkyy edelleen muun muassa siinä, että jokaisella tehtävällä on huolehdittu aiempaa tarkemmin suojautumisesta ja tehtävien jälkeen kaluston desinfioinnit on jouduttu tekemään hyvin perusteellisesti.

Myös kohteisiin tehtävistä ennakkotiedusteluista samoin kuin infektiopotilaiden hoitopaikan valintaa koskevista puheluista on tullut jokapäiväistä rutiinia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut