Korona ei kadota veren tarvetta


Koronaepidemia näkyy myös Suomen Punaisen Ristin veripalvelussa. Verta voi luovuttaa, mutta se pitää tehdä ajanvarauksella. Näin toimitaan myös Raumalla, kun liikkuva veripalvelu saapuu kaupunkiin jälleen perjantaina.

Moni on jättänyt koronan aikana verenluovutuksen väliin. Siihen ei tämän hetkisten tutkimusten perusteella ole kuitenkaan tarvetta.

Koronavirus ei nykytiedon mukaan leviä veriteitse.

Verivalmisteiden käyttö on koronan aikana vähentynyt, sillä kiireetöntä leikkaustoimintaa on monissa sairaaloissa ajettu alas.

Viime viikkoina toimintaa on kuitenkin jälleen lähdetty pikkuhiljaa lisäämään.

Pandemiankin aikana sairaaloissa tarvitaan verta esimerkiksi onnettomuuksien uhreille, syöpäpotilaille, synnyttäjille ja keskosvauvoille.

Verenluovuttajia tarvitaan siis aina, vaikka maailman normaalia kulkua muuten heilutettaisiin kuinka kovalla kädellä tahansa.

SPR:n veripalvelussa toimii erillinen pandemiaryhmä, joka kokoontui edellisen kerran sikainfluenssaepidemian aikana vuosina 2009–2010. Tuolloin SPR loi suunnitelmat, joita on nyt hyödynnetty tässä käynnissä olevassa kriisissä.

Varautumistoimissa on jouduttu myös arvioimaan veren tarpeen mahdollinen väheneminen ja tietysti henkilökunnan mahdollinen sairastuminen.

Koronasta huolimatta verta voi siis edelleen luovuttaa, jos vaan tuntee itsensä terveeksi ja läpäisee muut aina voimassa olevat luovutusedellytykset.

Flunssaisena ei ole koskaan saanut verta luovuttaa. Jos on sairastanut minkä tahansa hengitystietulehduksen, tulee luovutuksessa pitää kahden viikon tauko, joka lasketaan parantumisesta.

Sama pätee koronavirustaudin kanssa.

SPR:n mukaan korona ei ole sairaus, joka estäisi henkilön verenluovutuksen pidempiaikaisesti.

Käytännössä varautuminen koronaa vastaan tapahtuu verenluovutuksessakin hyvin yksikertaisesti.

Luovutustilaan pääsee yksi luovuttaja kerrallaan, kädet pestään ja desinfioidaan ennen luovutusta ja muihin ihmisiin pidetään tarvittavaa turvaväliä.

Helppoa, ja onnistuu meiltä kaikilta varmasti jo lähes unissaankin.