Korona ei ole juuri vaikuttanut lyhytmajoittajien tuottoihin

Raumalla Airbnb-majoittajien saamat tuotot ovat Suomen suurimmista kaupungeista alhaisimmat.

Rauma sijoittuu häntäpäähän, kun vertaillaan Suomen suurimpien kaupunkien Airbnb-asuntojen varausastetta ja keskimääräistä kuukausituottoa.Raumalla vuokrakohteita on 57. Ne ovat vuonna 2020 tuottaneet keskimäärin 654 euroa kuukaudessa ja olleet varattuja 44 prosenttia ajasta.Tilastoja koostaneen VertaaEnsin-sivuston mukaan korona on vaikuttanut monilla Suomen paikkakunnilla paljon yksityisten ja sijoittajien vuokraamien Airbnb-kohteiden vuokrauksiin.

Esimerkiksi Porissa kuukausituotto on laskenut vuodesta 2019 noin 31 euroa ja kohteita on 14 vuoden takaista vähemmän.

Raumalla kohteita on jopa hieman viime vuotta enemmän, ja kaksi vuotta kohdettaan vuokranneen raumalaisen Tero Koiviston mukaan korona vaikutus on ollut Raumalla kuitenkin varsin vähäinen.

– Ei korona ole vaikuttanut oikeastaan muuten kuin siten, että kesällä suomalaisia liikkui huomattavasti aiempaa enemmän.

– Ehkä se vaikuttaa tilastoihin, että kaikki majoitustoiminnan pitäjät ovat hetkellisesti sulkeneet kohteensa. Minulla on ainakin täyttöaste ollut hyvä, vaikka ulkomaalaisia turisteja ei ollutkaan.

Vain yksi viime hetken peruutus

Koivisto kertoo, että matkailuyhteisöksi itseään kutsuva yhdysvaltalainen Airbnb on tiedottanut majoittajilleen tarkkaan, miten koronapandemiaan suhtautua.

Yksi muutos aiempiin käytäntöihin on se, että varauksen voi perua korona-aikana aivan viime hetkillä.

– Onneksi minulle ei ole tullut kuin yksi viime hetken peruutus, Koivisto sanoo.

Airbnb-asunnon vuokraaminen vaatii paljon töitä. Muutamien päivien mittaiseen vuokraukseen kuuluu paperitöitä, hintakilpailua ja paljon siivousta.

Raumalaisen Harri Virtasen mukaan korona-aikana pyykkäyksen lisäksi muuhunkin hygieniaan on pitänyt keskittyä entistä enemmän.

– Välillä kun olen ihan otsonoinutkin tilaa, että tapetaan sitten varmasti kaikki pöpöt.

Rauma miellettiin Suomen Italiaksi

Tänä kesänä Virtanen huomasi hyvin, miten Raumalle saapui paljon suomalaisia, jotka eivät olleet kaupungissa ennen käyneet.

Virtasen tavoin myös Koivisto on saanut kotimaisilta kävijöiltä Raumaa kehuvia kommentteja.

Hän muistaa etenkin yhden tamperelaisen pariskunnan, joka normaalioloissa on matkustellut todella paljon Italian maaperällä.

– Eivät he olleet ymmärtäneetkään, että 150 kilometrin päässä on tällainen kohde. Heidän mielestä tämä oli kuin Italiassa olisi.

– Aiemmin he olivat Suomessa matkanneet joka Helsingin tai Porin ja Vaasan suuntaan, joten Rauma oli heille uusi ja eksoottinen kohde, Koivisto kertoo.

Lyhytmajoittaminen voittaa vuokraamisen

Kohteitaan vuokraavat majoittajat voivat ilmoittaa ilmaiseksi, mutta Airbnb perii jokaisesta varauksesta palvelumaksun.Harri Virtasen mukaan lyhytmajoittaminen teettää töitä tavallista vuokraamista enemmän, mutta on myös hieman kannattavampaa.

Aiemmin asunnossa oli puolentoista vuoden ajan vuokralla eräs yritys, mutta vuokrasopimus loppui kun yrityksen projekti Raumalla päättyi.

Hän näkee, että tällä hetkellä hänen kannaltaan lyhytmajoittaminen on järkevämpi vaihtoehto. Aivan Vanhan Rauman kupeessa oleva vuokrahuoneisto lisää turistien kiinnostusta.

– Raumalla vuokrahinnat ovat vuokralaisten kannalta varsin hyvät. Pienestä saunallisesta kaksiosta ei ihan mahdottomia voi pyytää. Asunto on ihan firman vieressä, joten hoitaminen on varsin helppoa.

Yleisin lyhytmajoittuminen on kahden yön eli viikonlopun vuokra. Välillä Virtanen on vaihtamassa lakanoita joka päivä, kun uusi asiakas vaihtuu tiuhaan tahtiin.

– Välillä huone on vuokralla viikonkin, mikä helpottaa paljon sitä, ettei joka päivä tarvitse käydä pesemässä pyykkiä, Harri Virtanen toteaa.

Mäntyharjussa Suomen suurimmat Airbnb-tuotot

Yksityisellä lyhytmajoittamisella voi ansaita Suomessa tilastojen mukaan hyvät kuukausituotot. VertaaEnsin-sivuston mukaan mökkikunta Mäntyharjussa Airbnb-vuokraaja voi saada vuodessa jopa 33 600 euroa kuukausituottojen ollessa 2 800 euroa.

Mäntyharjussa keskimääräinen yöpyminen maksaa 148 euroa, ja kohteiden varausaste on 79 prosentissa.Mäntyharjun jälkeen viiden kärkeen mahtuvat Kuusamo (2 400 euroa kuukaudessa), Kittilä (2 200), Inari (2 100) ja Hämeenlinna (2 050). Hämeenlinnan lisäksi Salo (2 000) erottui suurimmista kaupungeista edukseen.

VertaaEnsin-sivuston mukaan Salon ja Hämeenlinnan ydinkeskustassa on verrattain vähän vuokrattavia asuntoja, mutta kaupunkien ulkopuolella olevien asuntojen vuokrahinnat ovat arvossaan. Tämä nostaa Salon ja Hämeenlinnan Suomen isoimpien kaupunkien kärkipaikoille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut