Korona ja kustannusten nousu kurittavat ravintola-alaa, Eurajoen Kaffekellari sulkee ovensa – "Tunnelmat ovat helpottuneet"

Lounaspaikka sulkeutuu joulun alla, mutta pitopalvelutoiminta jatkuu.

Eurajoen Kaffekellari tarjoilee viimeiset lounaat Kirkkotiellä joulun alla. Sulkemispäätökseen ovat vaikuttanet muun muassa korona, hintojen nousu ja energiakriisi. Yrittäjät Marjut ja Arto Niemi kuvailevat tunnelmia helpottuneiksi. "Pitopalvelutoiminta kuitenkin jatkuu normaalisti", Marjut Niemi kertoo.

Eurajoen Kaffekellarin tiloihin laskeutuessaan voisi kuvitella ilmapiirin olevan surullinen. Vastoin odotuksia yrittäjät Marjut ja Arto Niemi ottavat tulijat vastaan rauhallisissa tunnelmissa.

Eurajoella Osuuspankin alakerrassa yli 15 vuotta palvellut lounasravintola pitää ovensa auki viimeisen kerran aatonaattona 23.12, jolloin myydään perinteiset jouluruoat asiakkaille.

– Helpottuneet ovat tunnelmat. Pari vuotta tätä on tässä pyöritelty, mutta nyt syksyllä teimme lopullisen päätöksen. Asiasta olemme kertoneet eteenpäin tällä viikolla, Marjut Niemi sanoo.

Vakikävijät kaipaavat

Pariskunta on toiminut yrittäjinä 22 vuoden ajan. Ensin entisen Kiiturin tiloissa, sen jälkeen nykyisellä paikallaan.

Monelle Kaffekellarista on muodostunut vakituinen kahvi- ja lounaspaikka. Eurajoella lounaspaikat ovat vähentyneet, kun Poisakin sulki reilu kuukausi sitten ovensa.

– Kyllä moni on harmitellut, että missä nyt sitten käydään, Marjut Niemi kertoo.

Ravintolayrittäjälle viime vuodet ovat olleet vaikeita: Ensin tuli korona, sitten raaka-ainekustannusten nousu ja energiakriisi.

Nämä kaikki ovat puskeneet myös Kaffekellarin väkeä kohti omaa ratkaisuaan. Päätöksen viimeisteli tieto vuokran huomattavasta noususta sekä lokakuussa avautunut ohitustie.

– Varsinkin kesällä se olisi tullut näkymään. Ihmiset ajavat tästä ohi. Ennen pysähtyi paljon turisteja kahville tai syömään, näin ei olisi ollut enää jatkossa, Arto Niemi sanoo.

Pitopalvelua jatkossakin

Lounasravintolan lisäksi Niemet pyörittävät pitopalvelutoimintaa.

Koronan myötä kaikki juhlat peruuntuivat. Vaikka epidemian suhteen päästiin paremmalle puolelle ja rajoituksia höllennettiin, ei paluuta vanhaan enää ollut.

Hautajaisia ja juhlia pidetään nyt pienemmällä porukalla tai sitten jätetään pitämättä.

Pitopalvelutoimintaa he eivät aio kuopata, vaan Marjut Niemi jatkaa sen parissa edelleen normaalisti heti ravintolan sulkeuduttua.

– Juhlatiloissa on hyvät keittiöt, joissa pystyy valmistamaan ruoat jatkossa oikein hyvin, hän sanoo.

Monen vuoden vapaat

Moni asia muuttuu pariskunnan elämässä vuoden vaihteessa. Tilojen täytyy olla vapaana tammikuun alussa.

Ruokasalissa uutta omistajaa etsii muun muassa useat pöytäryhmät.

Mitä he aikoivat tehdä, kun kaikki on tyhjennetty ja siivottu?

– Pitää lomaa. Niitä on aika monen vuoden edestä pitämättä, he nauravat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut