Koronakuolemat laittoivat tilaston uusiksi Satakunnassa – katso, mitkä ovat yleisimmät kuolinsyyt

Menehtyneiden määrä nousi viime vuonna ensimmäistä kertaa yli kolmen tuhannen, ja vieläpä reilusti. Viinaan kuoli kutakuinkin yhtä moni kuin kaatumis- ja putoamistapaturmiin.

| Päivitetty

Koronaepidemia nosti kuolleiden määrän Satakunnassa ensimmäistä kertaa kokonaan uudelle tuhatluvulle. Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan menehtyneiden määrä Satakunnan hyvinvointialueella oli viime vuonna noin 3 190.

Vuodesta 1969 alkaneessa nykymuotoisessa tilastossa lukema ei ole noussut aiemmin kertaakaan yli kolmen tuhannen tai edes lähelle sitä.

Covid-19 -virusinfektio merkittiin Satakunnassa noin 210 ihmisen kuolinsyyksi. Osuus kaikista kuolleista on noin seitsemän prosenttia, mikä vastaa valtakunnallista keskiarvoa.

Kahtena edellisenä vuonna koronaan kuoli Satakunnassa yhteensä alle 50 henkeä.

Ikääntyminen vaikuttaa

Kuolleiden määrä oli Satakunnassa viime vuonna suurempi kuin kertaakaan kuolinsyytilaston aikana, vaikka koronavirustautiin kuolleiksi merkittyjä ei huomioitaisi lainkaan.

Kasvu näyttäytyy vielä voimakkaampana, kun otetaan huomioon Satakunnan väestökehitys. Niin sanottu keskiväkiluku pieneni vuosien 2021 ja 2022 välillä yli 1 400 hengellä, minkä olisi sellaisenaan pitänyt vähentään kuolleiden määrää.

Asiaan vaikuttaa kuitenkin myös väestön ikääntyminen. Siinä ei vuoden aikana tapahdu isoja muutoksia, mutta 2000-luvun aikajänteellä tilanne on toinen.

– Satakunnan hyvinvointialueella 65 vuotta täyttäneiden osuus on kasvanut nopeasti, sanoo yliaktuaari Airi Pajunen Tilastokeskuksesta.

Vuonna 2000 ikääntyneiden määrä oli noin 40 000, viime vuonna jo yli 60 000

– Väestön ikärakenteen vanheneminen lisää kuolleiden määrää, joten ei ole ihme, että Satakunnan hyvinvointialueella kuolleiden määrä kasvaa ilman koronan vaikutustakin.

Toinenkin tilastoylitys

Vuoden 2022 tilastossa merkittävimmät kuolinsyyt ovat Satakunnassa tuttuja valtakunnallisista tilastoista.

Selvästi eniten ihmisiä kuoli sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin, jotka olivat lähes joka kolmannen menehtyneen kuolinsyy. Seuraavaksi yleisimmin kuolemaan johtivat syövät. Niihin kuoli noin joka viides.

Kolmanneksi suurin oli dementiaan tai Alzheimerin tautiin kuolleiden määrä. Muun muassa väestön ikääntyminen on näkynyt tämän ryhmän kasvutrendinä koko 2000-luvun, mutta nyt lukema nousi Satakunnassa ensimmäistä kertaa yli 600:n.

Koronalla isompi rooli

Koronaviruksella oli tilastoon merkityn peruskuolemansyyn ohella todennäkölisesti merkittävä rooli edellisissäkin kuolinsyyryhmissä.

Valtakunnallisesti koronavirustauti merkittiin viime vuonna noin 4 300:n ihmisen kuolinsyyksi. Tilastokeskuksen mukaan koronavirus kuitenkin vaikutti lisäksi kuolemaan yli 2 800 ihmisen kohdalla.

– Heistä joka kolmannella oli varsinaisena peruskuolemansyynä muistisairaus ja joka kolmannella sydän- ja verisuonitauti. Muita yleisiä peruskuolemansyitä olivat kasvaimet, toteaa aktuaari Kati Taskinen Tilastokeskuksen tiedotteessa.

– Satakunnan hyvinvointialueella näyttää kuolleiden määrä kasvaneen edellisvuodesta nimenomaan muistisairauksien ja verenkiertoelinten tautien osalta, Pajunen lisää.

Yli 70 kuoli viinaan

Yli 70 kuolemantapausta johtui Satakunnassa alkoholimyrkytyksestä tai alkoholiperäisistä taudeista. Toisin sanoen noin kaksi ihmistä sadasta kuolleesta oli menehtynyt viinaan.

Heidän osuutensa oli kutakuinkin yhtä suuri kuin tapaturmaisten kaatumisten ja putoamisten kohdalla.

Itsemurhia Satakunnassa tehtiin noin 40. Määrä kasvoi edellisestä kahdesta vuodesta selvästi ja palasi koronaa edeltävän ajan tasolle.

Maaliikenteessä kuoli 16 henkeä.

Kuolinsyyt 2022, Satakunnan hyvinvointialue

Lähde: Tilastokeskus. Luvut ovat tilastoon merkittyjä peruskuolemansyitä. Alkoholiperäiset taudit ovat omana kategorianaan tarkemmasta taudin tyypistä riippumatta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut