Korona muutti suomalaisten asuntotoiveita – "Oma piha on nyt tärkeä"

"Raumalla on myynnissä yli 400 asuntoa, mutta vain tietynlaisten ovien taakse kerääntyy jonoa. Ne ovet johtavat hyväkuntoisiin, muuttovalmiisiin koteihin. Siistikuntoiset ja mieluiten melko uudet asunnot ovat nyt halutuimpia ostokohteita erityisesti lapsiperheille"

| Päivitetty

Raumalaiset kiinteistönvälittäjät kertoivat viime viikolla Länsi-Suomessa, että asuntokauppa on normalisoitumassa kevään koronakriisin jälkeen.

Suomen Kiinteistönvälittäjien tilastot ja ennusteet ovat samansuuntaisia. Korona muutti markkinoita, mutta kauppaa tehdään. 

Kovin kysyntä on omakotitaloista, joiden kauppamäärät ovat jopa hieman nousseet. Kysyntää on varsinkin 2000-luvun hyväkuntoisista omakotitaloista. 

– Raumalla on myynnissä yli 400 asuntoa, mutta vain tietynlaisten ovien taakse kerääntyy jonoa. Ne ovet johtavat hyväkuntoisiin, muuttovalmiisiin koteihin. Siistikuntoiset ja mieluiten melko uudet asunnot ovat nyt halutuimpia ostokohteita erityisesti lapsiperheille, kertoo Sp-Koti Raumanmeren Kiinteistövälitys Oy:n yrittäjä Mikko Okkonen.

Hän lisää, että nämäkin asunnot käyvät kaupaksi vain realistisella markkinahinnalla.

Huonoin kysyntä on ennusteen mukaan 1960- ja 1970-luvulla rakennetuissa omakotitaloissa, jos niitä ei ole peruskorjattu. 

Kerrostaloasuntojen kauppoja on tehty normaalia vähemmän. Uudistuotanto ei myöskään ole mennyt kaupaksi totuttuun tapaan.

– Korona on muuttanut suomalaisten asuntotoiveita nopeasti. Oma piha on nyt tärkeä ja lisäneliöitä halutaan todelliseen tarpeeseen. Myöskään suuremmat kerrostaloasunnot eivät ole enää halutuimpien joukossa paitsi isoissa kasvukeskuksissa, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Mannerbergin mukaan pankit jarruttavat asuntokauppaa, kun lainapäätöksiä voi joutua odottamaan pitkäänkin.

– En ole koskaan saanut niin paljon kriittistä palautetta välittäjiltä koskien pankkien toimintaa kuin nyt tänä syksynä, kertoo Mannerberg.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut