Korona pitää yrittäjän valmiustilassa –"Ei enää toista kertaa satasella päin seinää"

Yrittäjien yhteinen toive on säilyttää rauhallinen tilanne Rauman seudulla ja elämä mahdollisimman normaalina. Keinot ja varotoimet ovat monet. Ravintoloitsija Tuomas Toivanen ei halua kevään toistuvan.

| Päivitetty

Kop kop kop. Tuomas Toivanen koputtaa puuta puhuessaan siitä, miten Rauman ja koko Satakunnan koronatilanne on pysynyt niin hyvänä. Ravintola Buena Vistaa luotsaava Toivanen toivoo, että elämä jatkuisi kaupungissa entiseen tapaan, niin normaalina kuin mitä poikkeusoloissa on mahdollista.

Ravintoloitsijan viesti on selkeä:

– Jokaisen meistä on pidettävä huoli siitä, että ei ajauduta riskialttiisiin tilanteisiin ja että noudatetaan yleistä ohjeistusta.

Palveluja uskaltaa nyt käyttää, käydä vaikka ravintolassa ja uimahallissa.

Kesällä kaikki toisin

Keväällä Buena Vistassakin "ajettiin satasella päin seinää". Yhtenä maaliskuisena viikonloppuna liikevaihdosta leikkautui 60 prosenttia. Paristakymmenestä työntekijästä 16 lomautettiin.

Tilanne muuttui kesäkuussa "voimakkaasti parempaan suuntaan". Heinäkuu on aina ollut Buena Vistassa myynnillisesti huippuaikaa, ja viime kesänä se oli jopa parempi kuin vuotta aiemmin.

– Kotimaisia matkailijoita kävi todella paljon.

Ja vaikka syksykin on sujunut hyvin, kevät ei unohdu. Enää vastaava tilanne ei saa toistua, yrittäjä sanoo. Varautuminen on tehty kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

Pitkä lista varotoimia

Buena Vistan henkilökunta "ei vielä" käytä kasvomaskeja, mutta muuten varotoimien lista on pitkä.

– Töitä on tehty pirusti.

Asiakaspaikkoja on tavallista vähemmän (180 paikasta käytössä 140), baaritiskillä on pleksit, pintojen puhdistusta on tehostettu, ruoka tarjoillaan salaattipuffettia lukuun ottamatta pöytiin, pöytämausteet ovat yksittäispakattuja ja menukansiot korvattu usein vaihdettavilla monisteilla.

Lisäksi ravintolan lattiaan on merkitty turvavälit.

Käteisen käyttö on entisestään vähentynyt, on Toivanen huomannut.

– Asiakkaista noin viidennes maksaa käteisellä, kun ennen koronaa käteisellä maksaneiden osuus oli noin kolmannes.

Jatkuva "valmiustila"

Tuomas Toivanen toivoo, että radikaalimpia toimenpiteitä ei enää tarvitse tehdä. Hän sanoo olevansa varovaisen optimistinen tulevan suhteen.

– Uskon ja toivon, että Raumalla ei tulla näkemään yhtä tiukkoja toimia kuin esimerkiksi Uudellamaalla.

Yrittäjä on koko ajan varuillaan. Toivanen käy läpi päivän myynnin joka päivä ollakseen varmuudella selvillä, mihin suuntaan tilanne kehkeytyy.

– Valmiustila on päällä, ja pystymme tarvittaessa reagoimaan nopeasti.

Kasvomaskin käyttö nyt pakollista UPM:n tehdasalueella

UPM:n Rauman tehtaalla turvavälit ja muut varotoimet ovat olleet käytössä keväästä. Kahvitilan tuolien paikat on merkitty turvavälien mukaisesti.

Metsäyhtiö UPM:n Rauman-tehtaalla otettiin kaksi viikkoa sitten pakollisena varotoimena käyttöön kasvomaskien käyttö tehdasalueella.

– Tämä koskee kaikkia tehdasalueelle tulevia eli työntekijöitä, vieraita ja urakoitsijoita, toteaa tehtaanjohtaja Timo Suutarla.

Muut varotoimet ovat olleet käytössä jo keväästä lähtien: käsihygienia, etäisyyksistä huolehtiminen, etäkokoukset sekä mahdollisuus työskennellä etänä.– Olemme edenneet viranomaisohjeiden, UPM ohjeiden ja tehdaskohtaisten ohjeiden mukaisesti. Ohjeita on päivitetty säännönmukaisesti, Suutarla kertoo sähköpostivastauksessaan.

Hän mukaansa ihmiset ovat ymmärtäneet hyvin ohjeiden tarpeellisuuden. Erityisjärjestelyjen ylläpito pitkään voi olla haasteellista.– Ihmiset saattavat väsyä normeihin.

Tehtaanjohtaja arvioi, että koronarajoitusten mukanaan tuomista muutoksista osa jää pysyviksi toiminnoiksi. Hän mainitsee erityisesti etäkokoukset, jotka mahdollistavat suuren joukon osallistujia ja jolloin tiedon jakaminen on tehokasta.

Timo Suutarlan mukaan tehtaalla on varauduttu siihen, että Satakunnan ja Rauman rauhallinen tilanne muuttuu.

– Olemme valmistautuneet siihen, että myös Raumalla virustilanne tulee jossain vaiheessa heikkenemään.

UPM Communication Papers Oy Rauman-tehtaalla työskentelee noin 350 henkilöä.

RTK-palvelussa korva kuulolla valtakunnallisesti

Maarika Pitkäahon työtehtäviin RTK-Palvelussa on keväästä lähtien tullut enemmän pintojen puhdistamista. Kertakäyttökäsineiden lisäksi kasvomaski kuuluu varusteisiin. Kuva: Juha Sinisalo

Vaikka epidemiatilanne on Satakunnassa rauhallinen ja perustasolla, RTK-Palvelussa toimitaan Raumalla niin kuin yrityksen muissa yksiköissä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

– Valtakunnallisena yrityksenä meillä on paljon sisäistä yhteistyötä. Kuuntelemme kokemuksia muualta Suomessa, ja toimimme täällä vahvasti ennakoiden, kertoo Rauman yksikönpäällikkö Jani Pelamo.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että käsidesiä, kertakäyttöhanskoja ja hengityssuojia on saatavilla. Yksityiskohtaiset ohjeistukset vaihtelevat kohteittain.

Kiinteistöpalveluihin erikoistuneessa yrityksessä suojaustoimet olivat tuttuja useimmille työntekijöille jo ennen epidemiaa. Uudessa tilanteessa suojautuminen käytiin läpi henkilökohtaisesti jokaisen työtekijän kanssa.

Jani Pelamon mukaan Satakunnan koronatilanteeseen suhtaudutaan vakavasti mutta ei peläten.– Käytämme kaikki mahdolliset keinot, että tilanne pysyy tällaisena.

RTK-Palvelu toimii erilaisissa ja vaihtelevissa koronaolosuhteissa eri puolilla Suomea.

– Vaikka paikallinen tartuntatilanne olisikin rauhallinen, voi se muuttua hyvinkin nopeasti huolestuttavaksi kuten esimerkiksi Vaasassa ja Jyväskylässä on tapahtunut, toteaa henkilöstöjohtaja Jan Haarti.

– Eniten ehkä huolestuttaa se, malttavatko ihmiset riittävästi suojautua ja noudattaa turvavälejä sellaista uhkaa vastaan, josta luetaan lehdestä, mutta joka ei ole aistein havaittavissa.

Epidemian ajan haasteina Haarti näkee ennen kaikkea asiakasympäristöjen suuren määrän ja työn luonteen vaihtelevuuden ja sitä kautta altistuvuuden vaihtelut.

– Esimiehen rooli korostuu omien työntekijöiden tiedottamisessa ja työturvallisuuden seurannassa.

RTK-Palvelun Rauman yksikössä on hieman yli 300 työntekijää. Valtakunnallisesti työntekijöitä on noin 3 300.

Rauman Yrittäjien puheenjohtaja: Tilanne on otettu vakavasti

Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Antti Simula sanoo, että vaikka korona on kaikilla jollakin tavalla mielessä koko ajan ja mieliala on varovainen, on ilmassa kuitenkin tekemisen meininkiä ja positiivista virettä.

– Näen, että Raumalla tilanne on otettu vakavasti.

Yrittäjien puheenjohtaja näkee tämän liikkuessaan kaupungilla ja yrityksissä.– Yrityksissä on otettu käyttöön esimerkiksi roiskesuojia ja maskeja sekä tehostettua siivousta ja porrastettuja taukoja.

Korona kohteli eri toimijoita eri tavalla, Simula huomauttaa. Pahiten rajoitukset iskivät Raumallakin henkilöliikenteeseen, osaan kaupan alasta ja ravintola-alalle.

Toisaalta nyt on mahdollisuus miettiä toimintaa uusin silmin.

– Tekemisen meininki näkyy siinä, että yrityksissä mietitään, miten asiat voisi tehdä toisin ja kehitetään uusia toimintapoja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut