Raumalainen "koronakriitikko" suivaantui täysin, kun työnantaja kehotti häntä hakeutumaan koronatestiin: "Maksat palkan tai tulen ja revin hampaat irti"

Mies uhkasi paitsi työnantajaansa, myös poliisia. Oikeus tuomitsi miehen useista rikoksista ehdolliseen vankeuteen.

| Päivitetty

Työnantajan kehotus koronatestiin hakeutumisesta sai koronaan "kriittisesti" suhtautuvan raumalaismiehen raivon partaalle huhtikuussa 2021. Tapahtumien kulku selviää Satakunnan käräjäoikeuden torstaina langettamasta tuomiosta.

Sosiaalisessa mediassa mies on julkaissut muun muassa valeuutissivustojen julkaisuja, joissa kyseenalaistetaan koronapandemiaa ja siihen liittyviä toimia. Koronarokotteita hän on kutsunut "paskapiikeiksi". 

Miestä syytettiin muun muassa laittomasta uhkauksesta, joka kohdistui hänen työnantajayrityksensä toimitusjohtajaan, johon viittaamme tässä jutussa työnantajana. Kyseessä on Raumalla toimiva kiinteistöhuoltoyritys.

Työnantaja kertoi oikeudessa miehen soittaneen hänelle ja kertoneen korona-altistumisestaan. Työnantaja kehotti häntä menemään koronatestiin, koska koronan leviämisen estäminen työpaikalla oli tärkeää.

Työnantajan mukaan mies suuttui tästä täysin ja nimitteli tätä kusipääksi ja mulkuksi.

Uhkasi repiä hampaat irti

Työnantaja kertoi miehelle selvittäneensä, ettei työnantajalla ollut palkanmaksuvelvoitetta karanteenin ajalta.

Mies oli työnantajan mukaan todennut, että "maksat palkan tai tulen ja revin hampaat irti". Oikeudessa hän kertoi puhuneensa lampaiden kerimisestä eikä hampaiden repimisestä.

Myöhemmin samana päivänä mies oli tullut yrityksen toimistolle, jossa työnantaja pyysi häntä uudelleen menemään koronatestiin.

Nimittely jatkui tässäkin tilanteessa. Työnantaja seisoi portaiden yläpäässä ja mies alhaalla. Hän oli työnantajan mukaan "tullut lähemmäs ja sanonut, että 30 sekuntia niin [työnantajalta] on henki pois".

Oikeus uskoi asiassa työnantajaa sekä keskusteluita kuulleita todistajia. Olosuhteet olivat oikeuden mukaan sellaiset, että työnantajalla oli perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vaarassa.

Kannabispussille "täysin epäuskottava" selitys

Seuraavana päivänä mies syyllistyi huumausaineen käyttörikokseen, sillä hänelle tehdyn huumausainetestin mukaan hän oli käyttänyt kannabista.

Hän oli tuolloin liikkeellä autolla, jonka poliisi pysäytti ja teki huumepikatestin.

Lisäksi autoon tehdyssä etsinnässä löytyi kymmenen grammaa kannabista.

Oikeudessa mies tarjosi tapahtuneelle selityksen, jota oikeus kuvailee tuomiossa täysin epäuskottavaksi.

Miehen kertoman mukaan hän oli ulkoiluttamassa koiraansa, kun kolme puistonpenkillä istunutta, hänelle entuudestaan tuntematonta henkilöä pyysi häneltä kyytiä. Hän väitti vieneensä koiran kotiin ja lähteneensä kyyditsemään heitä muutaman kilometrin päähän.

Henkilöt olivat "polttaneet itse käärittyä tupakkaa", jota mieskin sitten pyysi saada maistaa, koska ei moista ollut aiemmin maistanut.

Autosta löytyneen pussinkin hän väitti olleen näiden henkilöiden jäljiltä.

Uhkasi yhtä poliisia, potkaisi toista vatsaan

Pari viikkoa myöhemmin noutaessaan poliisilaitokselta puhelintaan mies uhkasi toisen poliisin kuullen poliisia, joka häneltä huumetestin otti. Sama poliisi oli ottanut häneltä myös hänen puhelimensa.

Kyseinen poliisi kuuli asiasta kollegoiltaan. Mies oli kollegoiden mukaan esittänyt uhkauksen, että jos kyseinen poliisi ei pyytäisi häneltä anteeksi, hän "hoitaisi asian omalla tavallaan" ja hakkaisi kyseisen poliisin.

Poliisi koki uhkauksen vakavasti otettavana, sillä se esitettiin oma-aloitteisesti ilman hänen läsnäoloaan. "Nakkikioskijonossa uhkailu" olisi ollut poliisin mukaan lievempi asia.

Päivää tätä uhkausta myöhemmin mies joutui jälleen tekemisiin poliisipartion kanssa.

Partio oli kutsuttu Rauman McDonald'sille häiriökäyttäytymisen vuoksi. Uhattu poliisi ei tiettävästi ollut mukana tällä tehtävällä, vaan kyseessä olivat eri poliisit.

Mies oli ollut paikalla ja "aggressiivisen oloinen". Häntä yritettiin käsiraudoittaa, mutta hän oli pannut voimakkaasti vastaan.

Hänelle jouduttiin antamaan myös sähköä.

Kun häntä kannettiin poliisiautoon, hän potkaisi jaloista kiinni pitänyttä poliisia vatsaan. Tässä hän syyllistyi oikeuden mukaan pahoinpitelyyn.

70 päivää ehdollista

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1993 syntyneen miehen kahdesta laittomasta uhkauksesta, kunnianloukkauksesta, huumausaineen käyttörikoksesta, virkamiehen vastustamisesta ja pahoinpitelystä 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhkailemalleen työnantajalle korvauksia yhteensä 1300 euroa. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut