Koronan ensimmäisestä aallosta selvittiin hyvin Raumalla ja koko Satakunnassa

Raumalla erillinen pandemiapoliklinikka toimii toistaiseksi. Satasairaala on nostanut ei-kiireellisen toiminnan lähes normaalitasolle. Kesän aikana hoitoja toteutetaan aiempia kesiä enemmän.

| Päivitetty

Koronatilanne on edelleen Satakunnassa jopa erinomaisen hyvä ja paikallisesti voidaan katsoa varsinaisen epidemian sammuneen. Tähän asti tehdyt toimet ovat osoittaneet tehonsa taudin leviämisen estämisessä. Satakunnan sijoittuminen Suomen kartalla on ollut myös edullinen koronan leviämisen suhteen.

– Uskon, että tilanne rauhoittui täällä näin nopeasti, koska rajoitustoimet toteutuivat hyvin, ja väestö noudatti neuvoja. Meillä on myös erinomainen tartuntataudeista vastaavien verkosto Satakunnassa, ja erinomaiset infektiolääkärit, sanoo Satasairaalan johtava ylilääkäri Sari Sjövall.

Matkailu toi taudin Satakuntaan

Samalla linjalla on myös Rauman terveyspalvelujen johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist.

– Kuntalaiset noudattivat hyvin annettuja ohjeita. Edelleen ihmisten tulee seurata niin valtakunnallista kuin paikallistakin ohjeistusta. Järjestelmämme reagoi, jos koronatilanne muuttuu.

Satakunnassa on viimeisten tilastojen mukaan 53 koronaan sairastunutta. Raumalla sairastuneita on ollut 16. Viimeinen tautitapaus maakunnan alueella varmistui huhtikuun lopussa. Lähes kaikki Satakunnan sairastumiset ovat liittyneet matkailuun.

– Meillä on ollut alueellisesti poikkeuksellisen hyvä diagnostiikan kehitys. Olemme onnistuneet saamaan analysointilaitteita ja näytevälineitä riittävästi. Nykyisin näytevastausten saanti on erittäin nopeaa. Myös suojaintilanne on ollut Satakunnassa muuta maata parempi, ja on nyt riittävällä tasolla.

Paluu terveydenhoidon arkeen alkanut

Vaikka epidemia näyttää nyt sammuneen, jatketaan Satasairaalassa edelleen pandemiapoliklinikan ja -osaston toimintaa, jotta infektio-oireiset eivät sekoitu muihin päivystykseen tuleviin potilaisiin tai muihin osastopotilaisiin.

– Satasairaalassa kaikissa potilaskontakteissa käydään läpi tarkistukset tartunnan varalta ja noudatetaan turvavälejä, hyvää käsihygieniaa ja tarvittaessa suojavarusteiden käyttöä. Poliklinikoille ja toimenpiteisiin uskaltaa tulla, Sjövall vakuuttaa.

Satasairaala on nostanut myös ei-kiireellisen toiminnan lähes normaalitasolle. Kesän aikana hoitoja toteutetaan aiempia kesiä enemmän, jotta kertynyttä hoitovelkaa saadaan purettua.

Raumalla erillinen pandemiapoliklinikka toimii toistaiseksi. Poliklinikalle on ohjattu kaikki hengitystieinfektiopotilaat.

– Päätämme omassa pandemiajohtoryhmässämme, milloin varautumistamme voidaan tältä osin ryhtyä purkamaan.

Raumalla noudatetaan edelleen valtakunnallisia ohjeita, jotka koronan osalta on annettu. Vähitellen vastaanottotoiminta ja muu toiminta on nousemassa tasolle, joka vallitsi ennen koronaepidemiaa.

– Osastoja ei nyt tarvitse sulkea, koska lisäosastoja ei koronan vuoksi tarvinnut avata. Meillä oli olemassa osastojen avaamiseen tarvittaessa valmius, Nordqvist sanoo.

Testauskapasiteetti riittää Satakunnassa

Koronaviruksen ensimmäinen aalto selvitettiin Satakunnassa hyvin, mutta tulevista aalloista ei kukaan tiedä vielä mitään. Tilanteen kehitystä seurataan aktiivisesti. Ihmisten tulee edelleen muistaa Satakunnassakin turvaetäisyydet, oikein yskiminen ja käsienpesu.

Satakunnassa on otettu epidemian aikana noin 4 400 koronatestiä. Raumalla testattuja on kaikkiaan noin 600.

– Testikapasiteetti on Satakunnassa hyvä, joten kaikkien lievästikin oireilevien on edelleen syytä hakeutua testiin herkästi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut