Koronan ilmaantuvuus on Satakunnassa edelleen Manner-Suomen alhaisin – uudet karaanteeniajat otetaan välittömästi käyttöön

Satasairaalan maanantaisen koronatiedotteen mukaan epidemia on Satakunnassa perustasolla, ilmaantuvuus on edelleen Manner-Suomen alhaisin.

Satakunnassa on nyt todettu kaikkiaan 108 tapausta. Viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 6 tapausta per 100 000 asukasta.

Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä muistuttaa, että kuntien tulee kuitenkin varustautua lisääntyvään työhön tartunnan jäljityksessä.

– Esimerkiksi Vaasan ja Jyväskylän esimerkki osittaa, että tilanne saattaa huonontua nopeasti.

– Viime viikon aikana kotieristykseen määrättiin yhteensä 11 Satakunnassa asuvaa
henkilöä ja karanteeniin määrättiin 73 henkilöä. Luvut ovat täällä vielä pieniä, Uusitalo-Seppälä muistuttaa.

Satasairaalan tiedotteen mukaan maakunnassa otettiin maanantaina välittömästi käyttöön uudet valtakunnalliset ohjeistukset karanteeni- ja eristysajoista.

Jatkossa lieväoireisen potilaan kotieristysaika lyhenee 14 vuorokaudesta 7 vuorokauteen. Eristyksen loppuminen edellyttää kuitenkin sitä, että henkilö on ollut 48 tuntia oireeton.

Sairaalahoitoa vaativan potilaan eristysaika säilyy 14 vuorokaudessa ja se on tilannekohtaisesti tarvittaessa pidempikin.

Altistumisen jälkeinen karanteeniaika lyhenee 14 vuorokaudesta 10 vuorokauteen laskien viimeisestä altistumispäivästä.

Perheenjäsenen, joka asuu samassa taloudessa kotieristykseen määrätyn covid-potilaan kanssa, karanteeni
lyhenee 21 vuorokaudesta 14 vuorokauteen laskien sairastuneen oireiden alkamisesta.

Kunnan tartuntatautiviranomaiset määrittelevät kussakin tapauksessa näiden ohjeiden perusteella eristyksen ja karanteenin
keston ja kirjoittavat viranomaismääräyksen, jota tulee noudattaa.

Satakunnassa voimassa olevat suositukset ja epidemiologinen tilanne päivitetään viikoittain perjantaisin Satasairaalan nettisivuille. Tarvittaessa muutoksia tehdään nopeamminkin.

Mahdollisista joukkoaltistuksista tiedotetaan viiveettä.