Koronan vauhti kiihtyy Varsinais-Suomessa, ilmaantuvuus jo yli 1 000

Tällä hetkellä koronan ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on 1 061 ja luku on voimakkaassa nousussa. Tapauksia on noin 600 päivässä ja testien positiivisuusprosentti lähes 30.

– Testien positiivisuusprosentti vastaa normaaleja influenssaepidemioiden huippuja, eli olemme siis todella korkeissa luvuissa, mutta tämän aallon huippua ei ole vielä nähty, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Harri Marttila toteaa tiedotteessa.

Lähes kaikki tapaukset edustavat omikronvarianttia. Sairaalahoidon tarve on kuitenkin pysynyt Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä melko saman suuruisena.

– Meillä potilasmäärän lisääntyminen on ollut maltillisempaa kuin monilla muilla alueilla, Marttila sanoo.

Vaikka omikronvariantin arvellaan olevan deltavarianttia lievempi, omikronvariantti voi silti aiheuttaa sairaalahoidon tarvetta, varsinkin riskiryhmäläisille ja rokottamattomille.

Tyksissä oli tiistaina aamulla hoidossa 20 potilasta vuodeosastoilla ja viisi potilasta teho-osastolla.

Osalla näistä potilaista taudinaiheuttajaksi on paljastunut omikronvariantti.

Mieluusti yksilöliikuntaa

Harrastamisessa Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee joukkue- ja ryhmäurheilun sijasta yksilöliikuntaa, johon liittyvä tartuntariski on vähäisempi kuin joukkue- tai ryhmäurheilussa.

Kaikessa liikuntatoiminnassa on kuitenkin huolehdittava koronaturvallisista käytännöistä kuntosaleilla ja liikuntatiloissa, tiedotteessa muistutetaan. Näihin toimiin sisältyvät maskien käyttö, käsihygienia, turvavälit sekä tarpeettoman oleskelun välttäminen liikuntatiloissa sekä pukuhuoneessa.

– Ryhmän näkemyksen mukaan lasten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen erityisesti huomioon terveysturvalliset käytännöt kuten käsihygienia, riittävät turvaetäisyydet ja suunenäsuojien käyttö, kun laji sen mahdollistaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä huomauttaa.

Kouluissa on jo pitkään noudatettu terveysturvallisia toimia ja kokonaismäärään suhteutettuna kouluihin ja harrastuksiin jäljitettävät tartunnat ovat olleet maltillisia.

Koronakoordinaatioryhmä katsoo, että harrastusten tauottamisen tuomat haitat ovat suuremmat kuin hyödyt.