Koronarajoitusten sekavuus johtuu lainsäädännöllisistä ongelmista – raumalaiskuntosalit kiinni, mutta moni varattavissa yksityiskäyttöön

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä on turhautunut tilanteeseen.

| Päivitetty

Ari Tiejoki treenasi Kuntomaxissa maanantaina puoliltapäivin. Kuntomaxista kahdeksan ihmistä kerrallaan saa varata tunnin mittaisen yksityisajan salille. Tiejoki on käynyt läpi pandemian kuntosalilla säännöllisesti aina, kun se vain on ollut mahdollista.

Suomen koronarajoitusten lainmukaisuutta punnitaan tälläkin viikolla ympäri Suomen. Hallinto-oikeuksiin on tullut valituksia rajoituksista muun muassa kimpaantuneilta liikunta-alan yrittäjiltä.

Muun muassa Pohjois-Suomen hallinto-oikeus keskeytti kuntosalien sulkumääräyksen alueellaan jo viime viikolla.

Kysyimme Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalta lääkäri Raija Uusitalo-Seppälältä, mistä rajoitusten sekavuus johtuu? Hän kertoo olevansa turhautunut tilanteeseen ja ymmärtää kansalaisten rajoituksia kohtaan esittämän kritiikin.

– Eri aloja on epidemian aikana kohdeltu valitettavan epätasa-arvoisesti. Tilanne johtuu lainsäädännöllisistä ongelmista. Aluehallintovirasto on rajoittanut sitä, mitä on ollut sen toimivallassa, Uusitalo-Seppälä selvittää.

Lisäksi päätökset ovat seuranneet toisiaan hiukan eri tahdissa ja niitä on ollut vaikea ennakoida.

Huomioiden koko Suomen epidemiologinen tilanne, Uusitalo-Seppälän näkemyksen mukaan olisi merkittävien rajoituspäätösten teko ollut tehokkainta ja perusteluta tehdä valtakunnallisesti yhdenmukaisin päätöksin kaikille leviämisalueen kriteerit täyttäville alueille.

– Näin päätökset olisivat yhdenvertaisia, helpommin ennakoitavia ja myös väestön kannalta helpommin omaksuttavissa. Olisi myös tärkeää, että valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset olisivat linjassa muiden rajoituspäätösten kanssa, painottaa Uusitalo-Seppälä.

Virus ei kunnioita kelloa

Tällä hetkellä tartuntalukujen noustessa rakettimaisesti rajoitukset ovat Uusitalo-Seppälän mukaan välttämättömiä. Rajoitusten tavoitteena on kokonaisvaltainen kontaktien vähentäminen ja tämän kautta tartuntariskien pienentäminen.

Rajoituksia on tehty siten kuin lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia.

– Virus ei tietenkään kunnioita kellonaikoja, eikä erottele paikkoja vaan tarttuu kaikkialla, missä ihmiset kokoontuvat ja ovat läheisissä tekemisissä toistensa kanssa esimerkiksi kuntosaleilla ja ravintoloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (Thl) on omassa riskiarviossaan pyrkinyt arvioimaan sitä, kuinka iso tartuntariski mihinkin tilanteeseen liittyy. Rajoituksia tehtäessä on myös pyritty huomioimaan se, että lapsille ja nuorille tehtäisiin rajoituksilla mahdollisimman vähän haittaa.

Rajoitusten epäsuhtaisuus on Uusitalo-Seppälän mukaan valitettavaa, mutta todellista ja johtuu lainsäädännöstämme ja ministeriön sen tulkitsemiseksi antamista ohjeista. Tartuntatautilakia on epidemian aikana tilkkutäkkimäisesti päivitetty useita kertoja ja kokonaisuus on vaikeasti hallittava.

– Valmiuslaki ja tartuntatautilaki vaatisivat uudistamista. Sekä valtakunnallisesti, että alueellisesti parempi koordinaatio olisi tarpeen. Monissa asioissa lakien ja asetusten muuttamisen yhteydessä on törmätty myös perustuslaillisiin ongelmiin.

Alueiden liikkumavara kapea

Valmiuslain jäätyä pois käytöstä kesäkuussa 2020 toimivalta asioissa on annettu alueille, joita sairaanhoitopiiri ja alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (Attr) ohjaavat oman tilannekuvan pohjalta, mutta toimenpiteistä vastaavat kunnat ja aluehallintoviranomaiset alueillaan.

– Tosiasiassa alueilla on ollut liikkumavaraa melko vähän, sillä hallituksen hybridistrategia ja sosiaali- ja terveysministeriön toistuvat ohjauskirjeet sekä Thl:n tilanteen mukaan muuttuvat ohjeistukset ovat ohjailleet toimintaa varsin paljon. Taustalla on myös paljon poliittista vaikuttamista ja ministeriöiden erilaisia näkemyksiä.

Ravintolarajoituksista vastaa valtioneuvosto, eikä niihin voida alueellisesti vaikuttaa muutoin kuin määrittelemällä epidemian vaihe, joka on perustunut tarkkaan mittaristoon.

– Alusta lähtien on ollut selvää, että esimerkiksi ruokaravintoloihin liittyvät tartuntariskit ovat vähäisiä, mutta baareissa tai yökerhotyyppisissä paikoissa tartunnat leviävät helposti.

Arvostelijoita riittää aina

Satakunnassa Attr on Uusitalo-Seppälän mukaan toiminut koko ajan tehokkaasti ja hyvin yksimielisesti tartuntojen torjunnassa. Tavoitteena on ollut yhteistyössä Satakunnan kuntien, Thl:n, Avi:n ja Ely-keskuksen kanssa pitää toimintalinjat yhtenäisinä ja tartunnanjäljitys tehokkaana. Aivan viime viikkoihin asti siinä on onnituttu hyvin. Nyt uusien virusmuunnosten nopea leviäminen on tehnyt tilanteen hallinnan tartunnanjäljityksen keinoin käytännössä mahdottomaksi.

– Onneksi rokotukset suojaavat hyvin vakavalta taudilta, vaikka niiden antama suoja lieviltä tartunnoilta on selvästi aiempaa heikompi. Parin viikon aikana voidaan todennäköisesti paremmin arvioida sitä, miten tilanne tosiasiallisesti kehittyy.

– Parasta on yhdessä yritetty, mutta aina tuntuu olevan niin, että arvostelijoita riittää. Kirkkaana tavoitteena on koko epidemian ajan ollut suojella väestöä tartunnoilta ja sairastavuudelta sekä turvata koko terveyden ja sairaanhoidon kantokyky.

Raumalaiskuntosalit kiinni, mutta moni varattavissa yksityiskäyttöön: "Monella mieliala, että nyt saa riittää"

Lounais-Suomen aluehallintoviraston eli avin sulkumääräys Satakunnan kuntosaleille on hämmästyttänyt ja harmittanut myös raumalaisia kuntosaliyrittäjiä.

– Jos olisi edes näyttöä siitä, että kuntosaleilla olisi todettu hirveä määrä koronatartuntoja ja varsinkin jatkotartuntoja, ymmärtäisin tilanteen täysin enkä epäröisi hetkeäkään. Silloin sali olisi yksiselitteisesti kiinni, sanoo Kuntomaxin yrittäjä Arto Tarvainen.

Nyt se ei sitä suoranaisesti ole. Yleisesti Kuntomax kyllä on kiinni, muttakKoska avin päätös ei koske "yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa", Kuntomax on mahdollistanut asiakkailleen yksityistuntien varaamisen kuntosalille.

Kahdeksan henkilöä voi tehdä varauksen samalle tunnille.

Lisäksi tiistaina Tarvainen juhlistaa salilla omia syntymäpäiviään.

– Kaikki ovat tervetulleita. Kakkua on tarjolla ja treenatakin saa, Tarvainen toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut