Koronasta huolimatta elämä jatkuu myös yrityksissä –  "Iso kuva on, että ihan kohtalaisesti on Rauman seudulla pärjätty"

"Useimmilla yrityksillä toiminta pyörii. Investointeja harkitaan hyvin tarkkaan. Uskon, että uskallus investoida palaa, kun rokotukset on annettu. Koronan hallintaan saaminen vaikuttaa positiivisesti myös vientimarkkinoihin"

| Päivitetty

Korona kiusaa, mutta useimmissa seudun yrityksissä työt jatkuvat kuitenkin. Tässä Reijo Lehtinen työn touhussa Narvin kiuastehtaalla Rauman Lapissa. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman seudun yritystalouden suuri kuva on se, että ihan kohtalaisesti on pärjätty. Sikses. "Kaikki tietävät, että hotellit ja ravintolat voivat rajoitusten takia huonosti. Liikematkustus on vedetty minimiin, tapahtumia ei järjestetä. Pelkään, että tulee konkursseja, ellei rokotuksia saada kunnolla rullaamaan ennen kesää", sanoo Länsi-Suomen Osuuspankin varatoimitusjohtaja Esa Sainio.Yritysrahoituksesta vastaavana hän tietää, mitä firmoille kuuluu.

– Useimmilla toiminta pyörii. Investointeja harkitaan hyvin tarkkaan. Uskon, että uskallus investoida palaa, kun rokotukset on annettu. Koronan hallintaan saaminen vaikuttaa positiivisesti myös vientimarkkinoihin.

Sainio lisää heti perään, ettei kaikilla yrityksillä mene edes kohtalaisesti.

– Rajoitukset iskevät tiettyihin toimialoihin, eikä siinä aina tunnu olevan logiikkaa.

Kotitaloudet eivät himmaile samaan tapaan rahan käytössään kuin 1990-luvun lamassa.

– Korona on ohjannut kuluttajakysyntää koteihin, pihoihin ja mökkeihin.

Sainio toivoo tiukempaa otetta koronatesteihin jo maan rajoille.

– Ymmärrän, että tänne töihin tuleva haluaa välttää kymmenen päivän karanteenin, koska se tietää tulojen menetystä. Koronan leviäminen työpaikoille pitää kuitenkin estää.

Aikataistelua virusta vastaan

Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa pitää tiivistä yhteyttä seudun yrityksiin.

– Irtisanomisia on tehty, toimintaa sopeutettu, tukia haettu. Tammikuun alun suhdannebarometrin mukaan teollisuudessa nähdään kuitenkin jo parempaa. Rakentamisessa on haastavampaa. Palveluissa ja kaupassa tilanne on kaksijakoinen.

– Rokotusten eteneminen on kriittinen tekijä. Käynnissä on aikataistelu muuntovirusta vastaan. Taas vetäydytään etätöihin.

Työllisyys maan parhaasta päästä

Eurooppa on elpymässä ja vientimarkkina avautuu.

– Maailma ei pysähdy tähän. Tärkeää on kuitenkin, että suomalaiset yritykset säilyttävät kilpailukykynsä, Riikka Piispa huomauttaa.

Työttömyysaste on viime kuukausina noussut, mutta pysynyt selvästi maan keskitason alapuolella. Vuodenvaihteessa Rauman työttömyysprosentti oli 12, Euran ja Pyhärannan 11, Eurajoen ja Laitilan 9.

– Nyt jännätään, mihin lomautukset päättyvät. Tilanne voi kääntyä nopeasti.

Tulevaisuudessa mahdollisuuksia

Piispa arvioi, että koronan jälkeen eletään osin uutta aikaa.

– Miten pysyvästi kuluttajien toiminta on muuttunut? Miten maailmanmarkkinat kehittyvät? Mitä tapahtuu USA:ssa, Venäjällä tai Kiinassa?

Rauman uusi kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on aktiivisesti tutustunut paikallisiin firmoihin.

– Olen kiertänyt paljon raumalaisissa yrityksissä. Enimmäkseen tunnelmat ovat luottavaisia. Tulevaisuudessa nähdään paljon mahdollisuuksia.

Hänkin jatkaa samaan hengenvetoon, että joissakin yrityksissä tilanne on vaikea.

Raumasterin toimitusjohtaja Kari Pasanen kuvaa elämän jatkuvan koronasta huolimatta.

– Viime kevään ja syksyn notkahdusten jälkeen olemme onnistuneet vaikeissa oloissa pitämään tilanteen lähes normaalina. Asiakkailla on edelleen tarve investoida ja uusia laitteitaan. Kyllä tästä vuodesta voi tulla ihan ookoo, mutta normaali tilanne ei missään nimessä ole.

– Vastuullinen koronan hallinta, välttämätön työmatkustus sekä tavaran ja tuotteiden kulkeminen ovat yritysten toiminnan kannalta elintärkeitä. Toistaiseksi olemme niissä onnistuneet. Koko ajan pitää olla valppaana, Pasanen painottaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut