Koronasta kärsineelle nuorisolle korvamerkitään omaa pottia Raumalla

Rauman kaupunginhallitus ei vielä saanut budjettiesitystä valmiiksi.

Suuret rakennushankkeet värittävät Rauman tulevia vuosia. Karin kampuksen rakentamisen ohella rakennetaan uutta paloasemaa ja Kaunisjärven seniorikeskusta. Lisäksi suunnitellaan kahta uutta koulua: puukoulua Uotilaan sekä Kourujärven ja Nanun koulut yhdistävää Nanujärvelän koulua.

Rauman kaupunginhallitus sai eilen illalla lähes valmiiksi vuoden 2022 talousarvioesityksensä. Keskeneräiseksi jäi ainoastaan vakanssipaketti.

Muutoin kaupunginhallituksella on puheenjohtajansa Kalle Leppikorven (sd.) mukaan yhteisymmärrys talousarvion käyttötalous- ja investointiosista.

Kokonaisesitys ensi vuoden talousarviosta on tarkoitus antaa tiistaina.

Kaupunginhallitus on lisännyt budjettiin omaa kädenjälkeään budjettiin kolmessa eri kohdassa. Investointipuolella se esittää 1 miljoonan euron määrärahaa yleisesti saariston kehittämiseen.

Se tarkoittaa, että investointirahaa ei osoiteta erikseen esimerkiksi Kuuskajaskarin lomamökkeihin.

– Saariston haasteet ovat muutakin kuin yksittäisen saaren majoitus, Leppikorpi toteaa.

Korona-aika huomioitu

Lisäksi kaupunginhallitus esittää 500 000 euron varausta kaupunkikehittämiseen ja 500 000 euron varausta lasten ja nuorten hyvinvointiin niin, että molemmat rahapotit osoitetaan kaupunginhallituksen määräysvaltaan eikä toimialoille.

Kaupunkikehityksessä kyse on Leppikorven mukaan pääosin kansainvälisistä hankkeista, joille haetaan muutakin hankerahoitusta.

Lapsille ja nuorille suunnattu puoli miljoonaa euroa liittyy Leppikorven mukaan erityisesti korona-aikaan ja sen tuomiin haasteisiin.

Rahaa voidaan käyttää Leppikorven mukaan esimerkiksi määräaikaisten työntekijöiden palkkaamiseen. Leppikorpi toteaa pitävänsä tärkeänä, että ketjut koulusta koteihin ja lastensuojeluun ovat toimivia.

Harkinnan mukaan

Uutta asiassa on, että varoja ei jaeta suoraan toimialoille. Kaupunginhallitus suunnittelee vapauttavansa sekä kaupunkikehitykseen että nuorisolle suunnattuja rahoja sitä mukaa kuin niille löytyy käyttöä ja sopivia hankkeita ilmaantuu.

– Haluamme voimakkaammin ohjata niin, ettei rahaa anneta suoraan toimialoille, koska on koettu, ettei lopputulokset ole aina olleet sellaisia, mikä poliittinen tahto on ollut. Haluamme ottaa suurempaa roolia kuin aikaisemmin ja minusta se on oikea suunta, Leppikorpi sanoo.

Vakanssit kesken

Kaupunginhallitus jatkaa budjettikirjaan kuuluvan vakanssipaketin parissa vielä tiistaina. Vakanssipaketti sisältää uudet virat ja toimet sekä vanhojen muutokset.

Epäselvää oli Leppikorven mukaan vielä ollut, mitkä tehtävistä ovat kaupungin omia toimia ja mitkä tulevat Tulevaisuuden sote 2 -rahoituksen kautta.

– Siihen halutaan vielä selvyys, että mitä vakanssipaketti on syönyt.

Kaikkiaan uusi tehtäviä on tulossa 54, joista suurin osa, 51 kappaletta sosiaali- ja terveystoimialalle.

Suunnitelmana on lisätä henkilöstöä vanhuspalveluissa, terveyskeskuksessa sekä perhepalveluissa. Konsernipalveluiden toimialalle Rauma on perustamassa uudet järjestökoordinaattorin ja kestävän kehityksen koordinaattorin tehtävät.

Yhä plussalla

Rauman arvioidaan tekevän ensi vuonna noin 6,5 miljoonan euron ylijäämätuloksen. Luku on päivitetty talousarvioesitykseen aiemman yli 10 miljoonan euron tuloksen paikalle.

Päivitys tehtiin sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto päätti tuloveroprosentin alentamisesta 20,50:een. Alennus on suuruudeltaan 0,50 prosenttiyksikköä. Veroale vähentää Rauman verotuloja noin 3,5 miljoonalla eurolla ensi vuonna.

Rauma aikoo investoida ensi vuonna noin 50 miljoonalla eurolla. Päähanke on Karin kampus. Uutta velkaa ollaan ottamassa investointien rahoittamiseen runsaat 38 miljoonaa euroa. Velkatahti jatkuu myös seuraavina vuosina ja Rauman kokonaislainamäärän odotetaan nousevan noin 145 miljoonaan euroon.

Kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden budjetista ensi maanantaina.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut