Koronatartunnan saanut hakeutui Eurassa testiin kovin myöhään – altistuneita henkilöitä arvellaan olevan ainakin 80

EDIT: Satasairaala tiedotti keskiviikkoillalla, että Satakunnan neljä koronatapausta olivatkin virheellisiä Tyksissä sekaantuneiden näytelevyjen vuoksi. Lue lisää täältä.

Satakunnassa todettiin tiistai-illalla neljä uutta COVID-tapausta, joista kaikki sijoittuvat eri paikkakunnille: Eura, Eurajoki, Ulvila ja Kokemäki. Yhdessä tapauksessa tartunnanlähde on todennäköisesti Helsingissä, muissa kolmessa tartunnanlähde jää tarkasta selvityksestä huolimatta epäselväksi, mutta tartunnat ovat todennäköisesti Satakunnan alueelta. Kahdessa tapauksessa tartunnan arvioidaan olevan Eurasta.

Erityistä huolta Satasairaalan mukaan herättääkin juuri Euran tuorein koronatapaus.

Potilas oli alkanut oireilla hengitystieoirein jo 5.10., mutta hän oli hakeutunut testiin vasta eilen tiistaina. Hänen katsotaan olleen tartuttava 3.–18.10., kun tartuttavuusaika arvioidaan pitkäksi.

– Arvioidun tartuttavuusajan loppumisen tulee keskiviikkona kuluneeksi kymmenen päivää, joten karanteenitoimilla ei voida enää saavuttaa mitään, Satasairaalasta kuvaillaan.

Potilaan tiistaina otettu PCR-testi osoittautui illalla positiiviseksi.

– Tulos ei siis sinänsä kerro potilaan olevan enää tartuttava, sillä PCR testi voi säilyä positiivisena pitkään tartuttavan vaiheen jo mentyä ohi. Tilannetta selvitetään vielä keskiviikkona otettavalla lisätutkimuksella.

Henkilö on tartuttavuusaikanaan liikkunut laajalti Eurassa osallistuen moniin terveyskeskuksen kuntouttaviin ryhmätoimintoihin, liikuntaryhmiin ja työtoimintaan sekä myös ryhmäruokailuun. Hän myös asuu tuetusti.

Altistuneita henkilöitä on Eurassa arvioitu olevan ainakin 80 henkeä – määrä tarkentuu keskiviikkona.

– Koska arvioidaan, että karanteenitoimilla ei ole tilanteessa enää merkitystä, altistuneita ei pyritä yksitellen tavoittamaan, vaan korostetaan, että kaikkien euralaisten tai Eurassa 3.– 8.10 liikkuneiden, joille ilmaantuu tai on ilmaantunut lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kuumeilua, haju- tai makuhäiriötä tai ripulointia tulee matalalla kynnyksellä hakeutua testiin.

Tämä onnistuu tekemällä Omaolo-oirearvio netissä tai vaihtoehtoisesti ottamalla yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Oireettomia ei pääsääntöisesti testata. Potilaan asuinyksikössä kuitenkin tehdään poikkileikkaustutkimus ja otetaan näytteet kaikista asukkaista.

Kaikki potilasta lähihoitaneet sosiaali- tai terveydenhuollon työntekijät kartoitetaan. Ilman maskia häntä mahdollisesti hoitaneet testataan ja tuloksesta riippumatta he käyttävät suu-nenäsuojusta kaikissa hoitokontakteissaan ja myös hoitajien välisissä kontakteissa 10 vuorokauden ajan. Mikäli jollakin on oireita, hän jää heti pois töistä ja hakeutuu testiin.

Paikkakunnan huolestuttavan tilanteen vuoksi Euran johtavan lääkärin kanssa on yhteistyössä päätetty keskeyttää terveyskeskuksen ryhmätoiminta 8.11. saakka.

Satakunnassa voimassa olevat suositukset ja epidemiologinen tilanne päivitetään viikoittain perjantaisin Satasairaalan nettisivuille https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19. Tarvittaessa muutoksia tehdään nopeamminkin.

Tällä hetkellä Satakunnassa ollaan perustasolla, mutta Satasairaala kannustaa noudattamaan Eurassa erityistä varovaisuutta ja suosimaan kasvomaskin ahkeraa käyttöä, kunnes tilanne selviää.

Varmistettuja tapauksia on Satakunnassa nyt yhteensä 129. Sairaalahoidossa on kaksi potilasta. Tiistaina havaitut tapaukset tulevat näkyviin vasta tänään keskiviikkona THL:n koronakarttaan.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Euran tartuntataudeista vastaava lääkäri: "Altistuksia näyttäisi olleen paljon, mutta toisaalta emme ole löytäneet uusia tähän liittyviä tartuntatapauksia"