Koronatestauksen strategia muuttuu, samoin jäljitys - U:gissa lähestyy yhdeksän tuhannen tuplarokotetun raja

Koronatestauskäytöntöihin on tulossa muutoksia. KUVA: arkisto/Juha Sinisalo

Koronaviruksen kansalliseen testaus- ja jäljitysstrategiaan on tulossa päivityksiä. Muutoksista kerrotaan tiedotustilaisuudessa tänään iltapäivällä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan täyden koronarokotesuojan saaneiden ihmisten testaamisesta ollaan osittain luopumassa.

Lievästi oireileville perusterveille ihmisille, jotka eivät kuulu erikseen määriteltyihin ryhmiin ja jotka ovat saaneet kaksi rokotetta, ei jatkossa suositella hakeutumista koronatesteihin. Suositus koskee myös niitä, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin yli kuusi kuukautta sitten ja saaneet sen jälkeen yhden rokoteannoksen.

Kaikilla, joilla on koronaviruksen oireita tai epäily tartunnasta, on kuitenkin tulevaisuudessakin mahdollisuus hakeutua testiin.

Kaksi rokotetta saaneista testataan jatkossa matalalla kynnyksellä muun muassa sosiaali- ja terveysalan työntekijät, koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat ihmiset sekä sairaalahoitoon tai päivystykseen saapuvat potilaat.

Uusien suositusten taustalla on tavoite vapauttaa testauskapasiteettia ja sairaanhoidon henkilöstöresursseja muiden sairauksien diagnosoimiseen ja hoitamiseen, IS kertoo.

Jos epidemiatilanne vaatii, ohjeistuksesta voidaan myös poiketa alueellisesti

Rokotukset etenevät Rauman seudulla

Kaksi rokoteannosta saaneiden määrä lähestyy Uudessakaupungissa yhdeksän tuhannen rajapyykkiä, Eurassa ollaan yhtä lähellä seitsemän tuhannen tuplarokotetun rajaa.

Juttu jatkuu graafin jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi tiistaina kahdesta uudesta koronatartunnasta Raumalla. Myös U:gissa oli kaksi uutta tartuntaa ja Laitilassa yksi.

Koko Suomessa raportoitiin 454 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 7 110 tartuntaa, mikä on 1 446 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa runsaat 134 000.

STT, LS