Koronatestiin hakeutumisen ohjeet muuttuvat Raumalla oleellisesti – oireisena tulee jäädä kotiin

Koronatestiin hakeutumisen ohjeet muuttuvat Raumalla oleellisesti. Rauman kaupungin tiedotteen mukaan lievien oireiden vuoksi ei tarvitse mennä testiin. Oireisena kontakteja on kuitenkin vältettävä vähintään viiden päivän ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen.

– Koronatartuntojen määrä on Raumalla edelleen kasvussa. Todettujen tartuntojen lisäksi koronaa on väestön keskuudessa runsaasti enemmän, sillä omikron-muunnos on osalla lieväoireinen. Suurista tartuntamääristä johtuen Rauman tartunnanjäljitys ei enää pysty kontaktoimaan kaikkia positiivisen tuloksen saaneita ja kartoittamaan altistuneita riittävän ajoissa, johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist kertoo.

Perusterveiden henkilöiden ei tarvitse ottaa yhteyttä terveyspalveluihin tai hakeutua koronatestiin, jos yleisvointi on hyvä ja hengitystieoireet ovat lieviä. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulee välttää vähintään viiden vuorokauden ajan.

– Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin vasta, kun koronaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta, Nordqvist sanoo.

Altistuneen henkilön tulee jäädä etätöihin, mikäli se on mahdollista. Jos etätyön tekeminen ei ole mahdollista, toimintatavoista tulee sopia työnantajan kanssa. Täysin oireettomana voi mennä töihin, mutta kasvomaskia tulee käyttää ja lähikontakteja välttää. Rauman kaupunki suosittelee alueellisen työryhmän linjauksen mukaisesti työnantajia hyväksymään viiden vuorokauden sairauspoissaolon sekä altistuneiden etätyön tekemisen. Raumalla on voimassa laaja etätyösuositus.

Eristys- ja karanteeniajat lyhenevät

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden toimintaohjeen mukaan karanteeni- tai eritysaikaa voidaan lyhentää viiteen vuorokauteen. Ohjeet koskevat lieväoireisia tai oireettomia koronatartunnan saaneita henkilöitä sekä altistuneita, joilla on kahden rokotteen tai sairastetun taudin ja yhden rokotteen antama suoja. Aiemmin annettuja eristys- ja karanteenipäätöksiä ei kuitenkaan muuteta.

Rauman kaupunki kannustaa edelleen huolehtimaan rokotesuojasta, noudattamaan yli 10-vuotiaiden laajaa maskisuositusta sekä varmistamaan riittävät turvaetäisyydet.