Koronatilanne edelleen hyvin hallinnassa Raumalla ja Satakunnassa


Raumalla oli keskiviikkoon mennessä todennettu yhteensä 39 koronavirustapausta. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu seitsemän, joista yksi on mahdollisesti rekisteröitynyt Vantaalle.

Uusin tapaus oli keskiviikkona esiin tullut tartunta, johon liittyy joukkoaltistus yksityistilaisuudessa. Tapauksen tartunnanlähde on epäselvä, mutta tartunta on todennäköisesti Raumalta.

– Vaikka tartuntoja on tullut esille Raumalla, ei kaupungin koronatilanteessa ole tällä hetkellä mitään erikoista tai hälyttävää, sanoo Rauman tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall.

Satakunnassa tilanne hallinnassa

Yksittäisistä koronatartuntojen taustoista ei ole kuitenkaan enää sairaanhoitopiirin puolelta uutisoitu. Miksi näin?

– Yksittäisten potilaiden tartunnanlähteitä ei nykytilanteessa ole mielekästä julkaista. Kerran viikossa perjantaisin teemme yhteenvedon viikon tapauksista ja heidän tartunnanlähteidensä selvittämisestä. Tiedotamme kaikista joukkoaltistuksista ja myös tilanteista, joissa siinä on mieltä, sanoo SataDiagin infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Koronatilanne on Uusitalo-Seppälän mukaan Satakunnassa hyvin hallinnassa ja yhteistyö kuntien kanssa toimii.

Näytteenottotilanne on Raumalla hyvä. Testiin pääsee useimmiten samana päivänä yhteydenotosta. Näytteitä otetaan tasaiseen tahtiin keskimäärin 50–100 päivässä. Yksittäisiä ruuhkapäiviä on ajoittain.

– Tulokset tulevat julkiselta puolelta nopeasti, muutamissa tunneissa ja aina alle vuorokaudessa siitä, kun näyte on saatu laboratorioon.

Tekstiviestin välityksessä on ollut lyhyitä taukoja, joihin on voinut vaikuttaa muun muassa Satakunnan sote-puolella käynnissä olevat tietojärjestelmämuutokset.

– Jos vastaus ei ole tekstiviestinä tullut vuorokaudessa, kannattaa tarkastaa tulos OmaKannasta, Uusitalo-Seppälä ohjeistaa.

Tulokset nopeasti viranomaille

Positiiviset koronatulokset pyritään soittamaan asiakkaalle jo ennen kuin ne vastataan esimerkiksi henkilön OmaKantaan.

– Näin tehdään, jotta tartunnanjäljitys, eristys- ja karanteenitoimet saadaan tehtyä mahdollisimman nopeasti.

Yksityinen sektori ilmoittaa omista tuloksistaan kuntaan ja sairaanhoitopiiriin. Yhteistyö on ollut toimivaa, mutta parannettavaakin vielä löytyy.

– Paras tilanne saavutettaisiin, jos toimijat ilmoittaisivat tulokset heti viranomaisille, jotta tarvittavat toimet saataisiin tehtyä nopeasti. Tämä on toiminut kohtuullisen hyvin, mutta jonkin verran on syntynyt viivettä.

Nyt kannattaa ottaa rokotus

Syksyn influenssakausi koputtelee myös ovella. Rokotuksia annetaan jo monessa kunnassa.Influenssa on merkittävä sairaalahoitoon johtava infektio erityisesti riskiryhmään kuuluvilla ja ikääntyvillä. Influenssarokotuksella on tärkeä merkitys myös terveydenhoitojärjestelmän kantokyvylle.

– Influenssarokote ei anna suojaa koronavirusinfektiolle, mutta samaan aikaan saatu influenssa ja koronavirusinfektio on vakava asia. Influenssaa hillitsemällä vältytään myös turhien koronatestien ottamiselta, sillä koronan ja influenssan taudinkuvat ovat hyvin samankaltaiset.
 

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Lukon A ja B kymmenen päivän karanteeniin vastustajien koronatartuntojen vuoksi – sunnuntai-illalla ABC:lla ruokailleilta kehotetaan tarkkailemaan oireitaan

Satakunnan tiistaiset koronatartunnat olivatkin negatiivisia - Euran mittavat varotoimet voidaan purkaa