Koronatilanne pahentunut viime viikkoina myös varuskunnissa – Porin prikaatissa 32 tartuntaa

Suomen paheneva koronavirustilanne on alkanut näkyä erityisesti viime viikkoina myös varuskunnissa. Viikon aikana varusmiehillä on ilmennyt 55 uutta tautitapausta. Henkilökunnan keskuudessa uusia tapauksia on havaittu 12.

Eniten uusia tartuntoja on Karjalan prikaatissa, jossa varusmiehillä on havaittu 21 uutta tartuntaa. Karjalan prikaatissa palvelee vuosittain noin 4 000 varusmiestä.

Porin prikaatissa on tällä hetkellä 32 koronatapausta. Säkylässä sairastuneita on 23 ja Niinisalossa yhdeksän. Sairastuneet ovat eristyksessä joko varuskunnassa tai kotonaan.

Porin prikaatin karanteenissa on noin 290 varusmiestä.

Puolustusvoimien mukaan tilanne on hallinnassa

Puolustusvoimissa todettujen koronatartuntojen määrä on noussut nopeasti. Viime vuonna varusmiehillä todettiin yhteensä vain satakunta tartuntaa. Tämän vuoden tammi-helmikuussa tapauksia oli 145 ja maaliskuussa jo 210. Tällä hetkellä koronavirusta ilmenee valtaosassa varuskunnista.

Puolustusvoimien tiedotuspäällikön Max Arhippaisen mukaan tartuntatautitilanne on kuitenkin hallinnassa. Hänen mukaansa valtaosa uusista tartunnoista liittyy samoihin, jo aiemmin tunnettuihin, tartuntaketjuihin.

Puolustusvoimat katsoo, että sillä on toistaiseksi täysi kyky hoitaa koulutustehtäväänsä.

Koronavirukselle altistuneet varusmiehet osallistuvat koulutukseen muista eristettyinä siinä määrin kuin se on mahdollista.Jos varusmies altistuu lomalla, hän jää eristyksiin kotiinsa.

Tiedossa ei ole vakavia sairastumisia

Puolustusvoimissa on ollut noin vuoden ajan käytäntö, jonka mukaisesti varusmiehet ja kouluttava henkilökunta on jaettu kolmeen ryhmään, jotka pidetään erossa toisistaan. Varusmiesten palvelusjaksot on porrastettu siten, että osastot ovat kukin vuorollaan neljä viikkoa palveluksessa ja sen jälkeen kaksi viikkoa vapaalla.

Puolustusvoimat on varautunut korontilanteen pahenemiseen neliportaisella toimintaohjeistuksella, kertoo Sotilaslääketieteen keskuksen kenttälääkinnän palveluyksikön johtaja, lääkintäeverstiluutnantti Jari Autti. Tällä hetkellä on enimmillään käyty tasolla 2.

Auttin tiedossa ei ole, että Puolustusvoimissa olisi havaittu vakavia koronaviruksen aiheuttamia sairauksia, jotka olisivat johtaneet varsinaiseen sairaalahoitoon tai varusmiespalveluksen keskeyttämiseen.

Emmi Tilvis, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut