Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan Suomessa miljoonaa käyttäjää kuukauden aikana

Mobiilisovellus on määrä julkaista ladattavaksi elokuun lopussa, kun tartuntatautilain väliaikainen muutos astuu voimaan.

Koronavirussovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää ensimmäisen käyttökuukauden aikana, kertovat suomalainen teknologiayritys Solita ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Korona-altistumisia seuraava ja tartuntaketjujen katkaisua nopeuttava Koronavilkku-mobiilisovellus on määrä julkaista ladattavaksi, kun tartuntatautilain väliaikainen muutos astuu voimaan 31. elokuuta.

– Sovelluskaupoissa on normaalia tiukemmat säännökset viruksen seurantasovelluksien suhteen. Jokaisessa maassa sellaisia saa olla vain yksi, Solitan terveys- ja hyvinvointitoimialan johtaja Risto Kaikkonen kertoo STT:lle THL:n pääkonttorilla Helsingissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaa sovelluksesta Suomessa. Solitan luoman sovelluksen testikäyttö aloitettiin tiistaina 4. elokuuta.

Yksinkertaista käyttöä

Sovelluksen tarkoitus kertoa käyttäjälleen, jos tämä on ollut koronavirustartunnan saaneen ihmisen läheisyydessä ja ohjeistaa jatkotoimenpiteistä.

Kaikkonen sanoo, että Koronavilkusta on ollut tarkoitus tehdä mahdollisimman yksinkertainen ja käyttövarma. Tämä tarkoittaa myös selkeää ulkonäköä ja ohjeita. Kaikkosen mukaan muistin osalta puhutaan "ennemmin kilotavuista kuin megatavuista".

– Käyttöönottoon vaaditaan vain muutama painallus. Kun bluetooth-yhteys aktivoidaan taustalle käyttöön, niin anonyymit numerosarjat vaihtuvat vaikka sovelluksen sulkisi.

– Tämä sovellus ei tarjoa pizzaa tai pelejä. Tämä tekee vain yhden tärkeän asian, mikä sille on laissa määritelty, Kaikkonen tiivistää.

Akunkaan ei pitäisi kulua hujauksessa tyhjäksi sovelluksen toimiessa. Bluetooth-yhteys toimii matalaenergiaversiona, jonka vaikutuksen akunkestoon tulisi olla minimaalinen Solitan mukaan.

Koodienvaihdolla tieto altistumisesta

Sovellus ei vaadi tunnistautumista, eikä se lähetä minkäänlaisia sijaintitietoja. Sen sijaan se hyödyntää jokaisen sovelluksen luomia anonyymejä numerosarjoja, jotka puhelimet havainnoivat bluetooth-yhteyden kautta.

Kun kaksi sovellusta käyttävää puhelinta on riittävän kauan tarpeeksi lähellä toisiaan, tallentavat ne niiden vaihtamat koodit.

Sovellus päivittyy maksimissaan viiden minuutin välein laitteesta riippuen.

– Ideana on, että käyttäjien etäisyys on enintään kaksi metriä ja aikaa tuossa etäisyydessä vietetään yli viidentoista minuutin verran. Vain tällaiset tartunnan mahdollistavat kohtaamiset tallentuvat. Parametrejä voidaan muuttaa, jos tarve vaatii, Kaikkonen avaa.

Mikäli sovelluksen käyttäjä sairastuu koronavirukseen, hän voi lähettää koodinsa Kelan hallussa olevaan taustajärjestelmään. Tämän jälkeen muiden puhelimien sovellukset voivat verrata tallentuneita koodeja niihin, mitä ne ovat kohdanneet. Jos sairastuneen koodi löytyy kohdatuista, käyttäjä saa tiedon altistumisestaan.

– Terveydenhuollon ammattilaiset toimittavat sairastuneelle koodin, jonka hän voi itse toimittaa Kelan taustajärjestelmään. Altistuneelle sovellus antaa toimintaohjeet jatkoa varten.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut