Koronavirustartunnoissa lievää nousua – tehosteannoksia jaetaan syystalvella

Rokottamisessa siirrytään kausi-influenssan kaltaiseen malliin.

Koronaviruksen ilmaantuvuus ja sairaalahoidon kuormitus ovat kääntyneet syksyn myötä nousuun, käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tänään julkistetusta koronakatsauksesta.Sekä viikoittain rekisteröidyt tapaukset että positiivisten osuus laboratorionäytteistä ovat hitusen nousussa. Myös jätevesiseurannan tulokset viittaavat tautitapausten lisääntymiseen.

Sairaalahoidossa oli tiistaina yhteensä 749 potilasta, joista 340:llä hoidon pääsyy oli koronavirustartunta.Suomen on varauduttava siihen, että tautia on syksyn ja talven aikana aaltoilevasti enemmän, sanoo osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä. Hän ei myöskään poissulje uusien virusvarianttien ilmaantumista.

Kaikki, jotka ovat riskissä sairastua vakavaan koronavirustautiin saavat syksyn ja talven aikana yhden tehosteannoksen uusilla varianttirokotteilla. Tämä koskee ryhmiä, joihin kuuluvat 65 vuotta täyttäneet, 18 vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset sekä 12-vuotiaat ja vanhemmat voimakkaasti immuunipuutteiset.

Sairastettu tauti tai edellisten rokoteannosten määrä ei vaikuta tehosteannoksen saamiseen. Tehosterokotteen voi ottaa kuitenkin vasta, kun edellisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kolme kuukautta.Perusterveiden suosituksiin ei tule muutoksia. THL ei toistaiseksi suosittele myöskään perusterveille sote-ammattilaisille syystalven tehosteannoksia.

Puumalaisen mukaan koronarokotuksissa siirrytään nyt enemmän kausi-influenssarokotusten kaltaiseen malliin. Tehosteannos suositellaankin annettavaksi influenssarokotteen kanssa samanaikaisesti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut