Koronnousu ei yllättänyt Vähä-Ettalan perhettä – "Hyvä, että tuli otettua korkokatto"

Länsi-Suomen kyselyyn vastanneista suurin on osannut varautua korkojen nousuun. Joillekin nousun vaikutus on silti tullut yllätyksenä.

| Päivitetty

Niklas Vähä-Ettalan perheessä ostoksista on hieman tingitty, mutta suomalaisten tuotteiden ostamisesta ei luovuta. Kaupassa asioidaan kerran viikossa.

Kysyimme alkuviikolla Länsi-Suomen verkkosivuilla lukijoidemme taloudellisen tilanteen muutoksesta. Vastauksia tuli 120.

Yli 90 prosenttia vastaajista kertoi menojensa kasvaneen viimeisen puolen vuoden aikana. Vastaajista noin 75 prosentilla oli asuntolaina tai muu iso laina.

Kuukausittaiset menot olivat kasvaneet sadoilla euroilla sekä lainanottajilla että muilla vastanneilla. Joillakin kuukausimenot olivat kasvaneet jopa yli tuhat euroa.

Säästämään oli pyritty eniten vähentämällä tavara- ja ruokaostoksia. Moni kertoi myös säästäneensä rahaa koronnousujen varalta. Sähkönkäyttöäkin oli vähennetty.

Korkokatto suojana

Kyselyyn vastannut kodisjokelainen Niklas Vähä-Ettala perheineen on melko tyypillisessä tilanteessa. Vähä-Ettalan perheeseen kuuluu Niklaksen lisäksi vaimo ja kolme alakouluikäistä lasta. Lainaa on, kulut ovat kasvaneet muutamalla sadalla eurolla kuukaudessa, ja turhia ostoksia on karsittu.

– Meillä on tämä kotitalo, pieni maatila, joka menee enemmänkin harrastuskategoriaan, Vähä-Ettala kertoo.

Laina on otettu kymmenen vuotta sitten, kun Vähä-Ettalat muuttivat Niklaksen kotitaloon. Myöhemmin lainaan asetettiin korkokatto.

– Hyvä, että tuli otettua. En edes muista, tuliko se pankin ehdotuksesta vai halusimmeko sen itse. Toki jo silloin oli tiedossa, että eivät viitekorot ikuisesti miinusmerkkisenä pysy, Vähä-Ettala muistelee.

Oljylämmitys kotona

Vähä-Ettaloilla menojen nousua on hillinnyt myös se, että heillä on talossaan käytössä edelleen öljylämmitys sekä varaava takka.

– Sähköä ei ole aiemminkaan käytetty kuin välttämättömään, joten siitä on ollut vaikea karsia.

Sähkökuluissa on säästetty myös muilla pienillä muutoksilla, kuten vaihtamalla lamppuja pikkuhiljaa led-lampuiksi. Sähkösopimuskin sattuu olemaan edullinen.

– Meillä on käynyt hyvä tuuri, kun edullinen sähkösopimus on voimassa tämän vuoden lokakuuhun saakka.

Klapeja Vähä-Ettalat saavat omien metsien puista.

Harrastuksia Raumalla

Ostoksissa Vähä-Ettalan perhe on pyrkinyt säästämään. Kaupassa käydään kerran viikossa. Ruokaostoksissa perinteisen viljelijäsuvun edustajat suosivat kotimaista.

– Jos ostoksissa johonkin pystyy vaikuttamaan, niin pyrimme hankkimaan paikallista tai vähintään suomalaista.

Työt ja osa lasten harrastuksista ovat parinkymmenen kilometrin päässä kotoa Raumalla. Vähä-Ettalat joutuvatkin autoilemaan Rauman ja Kodisjoen väliä joskus useita kertoja päivässä.

– Pyrimme järjestelemään niin, ettei minään päivänä tarvitsisi kolmea kertaa käydä Raumalla. Joihinkin harrastuksiin on myös kimppakyytejä kodisjokelaisten kanssa, mutta useimpiin niitä on vaikea järjestää, kun harrastuksia on milloin missäkin, Niklas Vähä-Ettala sanoo.

Autoilun kustannuksetkin ovat nousseet, mutta Niklas Vähä-Ettala ei aio sen takia luopua amerikanraudoistaan. Autot ovat myös välttämättömyys liikkumiselle.

– Ne ovat ja pysyvät. Osa autoista on käytössä ja osa harrastuksina. Kaikki eivät toki ole ajossa yhtä aikaa.

Tällaisia vastauksia Länsi-Suomen kyselyyn tuli

Länsi-Suomen kyselyyn lainakoroista ja talousasioista tuli 120 vastausta. Sanallisia vastauksiakin tuli runsaasti, ja tässä niistä koostettuna osa.

Lainanottajista noin kaksi kolmannesta on osannut varautua koronnousuun. Joillekin nousun nopeus on silti tullut yllätyksenä:

"Ollut odotettavissa että jossain kohtaa korkotaso nousee. Harmi että nousu osuu samaan kohtaan kaikkien muiden nousujen kanssa."

"Olen tiennyt että korot ovat nousussa, mutten ole ymmärtänyt että niin suuri vaikutus tulee. Ennen 15 euron korko, on nyt 90 euroa. Onneksi lainaa ei ole enää paljoa."

"Koronnousua on odotettu monta vuotta, se oli yllätys kuinka paljon se nousi."

"12 kk euribor viitekorko nousi vuodessa todella paljon ja ennalta arvaamattomasti."

"Olen osannut varautua korkojen nousuun. Mutta yllätyksenä on tullut se, että niin korot kuin kaikki muukin eläminen on kallistunut samaan aikaan. Monta pientä asiaa yhdessä tekee ison muutoksen."

"Pidensin laina-aikaa pari vuotta sitten ja erä pieneni, nyt erä on vain vähän alle sen mitä pari vuotta sitten."

Myös lainan korkokatto mainittiin vastauksissa:

"Ei yllätä kun on korkokatto."

"Korkokatto suojaa, että korko ei nouse missään vaiheessa kovin korkeaksi."

"Ei ole koska otimme korkokaton 3v sitten ja olen perillä lainoista ja niiden koroista, sekä seuraan viitekorkojen kehitystä."

"Vaikka oli korkokatto 1,5% silti oli yllättävän kova ylimääräinen kulu. Onneksi ei tarvi maksaa markkinakorkoa."

Osalle korkojen nopeakaan nousu ei tullut yllätyksenä:

"Olen suunnitellut maksut yhdessä pankin kanssa ja ennakoinut asiat."

"Huomioiden mitä Euroopassa tapahtuu niin ei ole yllättänyt."

"Olen seurannut korkojen nousua kesästä asti ja laskeskellut lainan suuruutta eri korko määrillä ennen marraskuun tarkistusta."

"Lainaa hakiessa pankki stressitestasi maksukykyä 5% korolla. Lisäksi korkojen noususta on puhuttu jo kauan. Jos niiden nousu yllätti 'housut kintuissa', niin se on peiliin katsomisen paikka."

"Meillä on sama maksuerä kuukausittain korosta huolimatta. Valitsimme sen lainanmaksumuodoksemme juuri tällaisten riskien varalta, kun elämme elämänvaihetta, jossa on paljon lasten harrastus- ja sairauskuluja maksettavana omien kulujen lisäksi."

Yleisesti raha-asioita kuvailtiin näin:

"Tähänkin ollaan sopeuduttu, mutta kauhistuttaa taloudet, joissa on vain yksi vanhempi ja useampi kuin yksi lapsi."

"Taloudellinen tilanteemme on tulojemme pienen nousun vuoksi kohtuullinen emmekä joudu laskemaan tarkasti menoja joka kauppareissulla. Suuri apu oli myös poliklinikkamaksujen poistumisesta alle 18-vuotiailta, mutta lääkemaksut ovat aika kalliit jopa meille, koska jokainen perheenjäsen kerryttää niissä omaa maksukattoaan. Vain yhdellä se ylittyy, jo heti alkuvuonna, mutta muut yhdessä tekevät paljon siihen päälle."

"Ei kohkata liikaa."

"Puskurirahaa pitää olla ns. pahan päivän varalle. Ei osamaksuja monta, mielellään ei ollenkaan."

"Tarkoitus olisi säästää säästötilille pieni summa joka kuukausi, mutta sitä olen pystynyt viimeksi tekemään elokuussa, koska pakolliset menot vie niin paljon omasta palkasta ja usein tili on jo lähellä nollaa seuraavan palkkapäivän lähestyessä. Jos tulee jotain pakollista isompaa menoa, niin ongelma on valmis ja sen joutuu kustantamaan luottokortilla. Oma harrastaminen, itselle vaatteiden ostaminen, parturissa ja ravintoloissa käynti ovat loppuneet käytännössä kokonaan, koska lasten harrastuksista emme halua luopua. Lapsille on myös pystyttävä hankkimaan sopivia vaatteita, onneksi niitä useimmiten löytää kirpputoreilta."

"Epävarmuutta on hintojen kallistumisen takia, joten hankinnat ovat vähentyneet. Toisaalta hyvä, sillä kaikkea ei todellakaan oikeasti tarvitse, vaikka niin aluksi luulee. Toisaalta tässä hintojen nousussa on ollut myös positiivia vaikutuksia vaikka se osalle Suomen väestöstä on haasteita nostava ongelma."

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut