Koska tulipesän pellit kiinni?

Erilaisia tulipesiä lämmitetään pakkasilla reippaasti. Jos pellin lyö liian aikaisin kiinni, on mahdollisuus häkävaaraan. Milloin on oikea aika lyödä pelti kiinni, jotta lämpöä jää?

Eurajoen Orjasaaressa asuva Veikko Haapluoto on lämmittänyt takkaa alle kymmenvuotiaasta lähtien. Pitkä kokemus on opettanut oikean ajan lyödä pelti kiinni. Hänellä ja Tarja -vaimolla on lämmitettävänään monta pesää.

– Pesä pitää kähjätä kunnolla läpi, jotta sinne ei jää isoja kekäleitä tai palamattomia puita, Haapluoto sanoo.

Yleensä Haapluodot tökkäävät pellin kiinni, kun pesässä on vielä pieni hiillos. Ilmaa antamalla näkee, syttyykö vielä sininen liekki.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tuotepäällikkö Heikki Oravainen sanoo, että tulipesän pitää olla musta ennen kuin pellin lyö aivan kiinni. Tutkimusten mukaan hiillosvaiheessa häkää muodostuu paljon.

Pesän päästäminen mustaksi on siis kaikkein varmin tapa välttää häkämyrkytys. Vanhan kansan uskomuksen mukaan pellin voi panna kiinni jo, kun pesässä on enää sininen liekki. Jotkut sulkevat hormin silloin, kun pesässä on vielä hehkuva hiillos. Oravainen tyrmää nämä vaihtoehdot.

– Vanhat tulipesät saattoivat olla niin hataria, että häkävaara ei ollut niin suuri. Nykyään talot ja takat ovat tiiviitä.

Jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, on riski, että pellin sulkemisen jälkeen ilmanvaihto vetää hään takasta huoneistoon. Tämän riskin vähentämiseksi ilmanvaihto pitää Oravaisen mukaan olla tasapainotettu oikein ja tulipesän hormi pitää olla oikean kokoinen.