Koskee myös kotipihoja: enää pari viikkoa aikaa hävittää kurtturuusut

Kurtturuusu on alkuperältään itäaasialainen koristekasvi, jota on istutettu vuosikymmenien aikana ympäri Suomea. Lajin tunnistaa parhaiten punaisista tai valkoisista kukista, joissa on viisi terälehteä ja marjoista, jotka ovat ”litistyneitä” eli nauriin muotoisia.
Kurtturuusu on alkuperältään itäaasialainen koristekasvi, jota on istutettu vuosikymmenien aikana ympäri Suomea. Lajin tunnistaa parhaiten punaisista tai valkoisista kukista, joissa on viisi terälehteä ja marjoista, jotka ovat ”litistyneitä” eli nauriin muotoisia. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Vieraslaji kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan jo parin viikon kuluttua. Kesäkuun alusta lukien lajin kasvattaminen ja päästäminen ympäristöön sekä myynti ja ostaminen ovat kiellettyjä.

Kasvatuskielto koskee kaikkia maanomistajia, joten kurtturuusu on hävitettävä myös yksityisiltä kotipihoilta.

– Kurtturuusu on torjuttavissa vain, jos me kaikki otamme sen kesäiselle työlistallemme omistamillamme alueilla, sanoo valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta tiedotteessa.

Hävitys tapahtuu näivettämällä

Kasvatuskiellon noudattamista valvovat ely-keskukset. Leinosen mukan tämä ei tarkoita, että kesäkuun ensimmäisenä päivänä oltaisiin kirjoittamassa sakkolappuja.

Kielto tulee kuitenkin ottaa vakavasti, ja sen pitäisi vauhdittaa torjuntatoimia kaikkialla.

– Kurtturuusun orjuminen vaatii meiltä kaikilta yhteistä ponnistusta ja pitkäjänteisyyttä. Pitää ajatella niin, että me yhdessä voimme onnistua tässä.

Kurtturuusua hävitetään esimerkiksi näivettämällä. Se tapahtuu leikkaamalla kasvusto maanrajasta ja toistamalla se niin, ettei kasvi ehdi muodostaa siemeniä.

Jos kiulukoita eli "ruusunmarjoja" ehtii kuitenkin syyspuolella muodostua, ne tulee kerätä esimerkiksi muoviastiaan ja hävittää polttokelpoisen jätteen mukana.

Laji uhkaa varsinkin saaristoluontoa

Torjunnassa on kyse ennen kaikkea alkuperäisen luonnonlajiston suojelemisesta vieraslajin aiheuttamilta haitoilta.

Kurtturuusu leviää muun muassa lintujen mukana, ja kelluvat kiulukat leviävät myös vesitse. Siksi laji uhkaa muun muassa saaristoluonnon monimuotoisuutta eli elonkirjoa.

Esimerkiksi hiekkarannoilla kurtturuusu syrjäyttää rantakasvillisuutta ja peittää alueet ennen pitkää läpitunkemattomilla piikkisillä kasvustoilla. Ne voivat kasvaa jopa hehtaarien laajuisiksi.

Luonnonvarakeskus Luken mukaan kurtturuusu uhkaakin kymmeniä uhanalaisia ja silmälläpidettäviä lajeja.

– Erityisesti merenrantojen monimuotoisuuden turvaamiseksi on tärkeää estää kurtturuusun leviäminen. Tämän vuoksi lajin torjunta kotipihoissa on avainasemassa, painotti tutkija Miia Jauni Luken tiedotteessa keskiviikkona.

Osallistu talkoisiin tai järjestä omat

Kasvien hävittäminen edellyttää haitallisten vieraslajienkin kohdalla maanomistajan lupaa. Jos sellainen on saatu, kannattaa kurtturuusun kimppuun käydä muuallakin kuin omalla pihalla.

Lisäksi eri puolilla maata järjestetään vieraslajitalkoita, joissa pääsee tekemään konkreettista luonnonsuojelutyötä.

Kurtturuusu sopii lisäksi valtakunnalisten vieraslajitalkoiden eli Soolotalkoiden kohteeksi. Kampanja kannustaa kaikkia torjumaan haitallisia vieraslajeja koko kesän ajan.