Koteja ennätysmäärä myynnissä - Otassa ja Silikalliolla varaa valita

– Onhan tämä harvinainen ja poikkeuksellinen tilanne. Minun 30-vuotisen kiinteistövälittäjän urani aikana koteja ei ole ollut samanaikaisesti myynnissä näin paljon, Raumanmeren kiinteistövälityksen kiinteistövälittäjä Tero Käpynen sanoo.

Kun Raumalla myynnissä olevat kohteet sijoittaa kartalle, huomaa, että kerrostalokodin etsijällä on varaa valita etenkin Otanlahdessa, jossa Urheilukadun ja Syväraumankadun varrella lähes joka toisessa kerrostalossa on koti myynnissä.

Lapissa myynnissä olevia kerrostalokoteja on vain kaksi.

Omakotitaloa etsivällä ostajalla katseltavia kohteita riittää Silikallion ja Syvärauman alueilla, joissa myynnissä on yhteensä noin parikymmentä kohdetta.

  – Silikalliolla on uusia taloja ja nuoria perheitä, joiden elämäntilanteet voivat muuttua nopeasti. Ei välttämättä erota, vaan voidaan myös muuttaa tai taloustilanne pääsee yllättämään, Fajanssin kiinteistövälittäjä Oili Kuusinen kertoo.   Kun myyntihinnat liikkuvat 300 000–400 000 välillä, ostajakunta on vähissä.   – Isot kohteet ovat myös hankalampia myydä. Ostajat haluavat energiataloudellisia kohteita, eikä ylimääräisestä happitilasta haluta maksaa, Kuusinen jatkaa.   Silikallion alueen runsas myyntitarjonta ei välittäjiä yllätä, mutta Nummen ja Vanhan Rauman alueella olevat myyntikohteet sen sijaan hämmästyttävät.   – Nummesta ei ennen vapaita asuntoja juuri löytynyt – ne vietiin käsistä. Alueella pidetään pyyntihinnoista nyt niin tiukasti kiinni, että asunnot eivät vaihda omistajaa, Rauma LKV:n kiinteistövälittäjä Jukka Saarinen sanoo.   – Vaikka taloja on paljon myynnissä, alueilla ei silti ole mitään vikaa, Kuusinen tähdentää.  

Kun taloja on kaupungissa paljon myynnissä, ovat myyntiajat jonkin verran pidentyneet.

– Myyjiä on nyt enemmän kuin ostajia, joten hintatasossa pitää tulla vastaan. Hinnat ovatkin olleet lievästi laskussa, Käpynen sanoo.

Kaupungin kallein ja halvin myynnissä oleva asunto löytyvät tällä erää vain vajaan kilometrin päässä toisistaan.

Pienikokoisesta Merirauman kerrostaloyksiöstä saa kodin 32 000 eurolla, kun taas merenrannalla sijaitsevalle omakotitalolle Tuomoniemessä on asetettu 979 000 euron hintalappu.