Koti on siellä, missä sydän on

Keskikesän raukeassa auringonpaisteessa kylpevä Rauma näyttää parhaimmat puolensa reilu viikko sitten Emiraateista saapuneelle pariskunnalle, Emma Heinolle ja Ghaith Al Bannalle. Nuoripari on tullut tapaamaan Emman sukulaisia ja nauttimaan Suomen suven yöttömästä yöstä. Matkaseurueeseen kuuluu myös sulhasen äiti, joka poikansa tapaan vierailee nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Minulle on ollut suurin yllätys se, että aurinko paistaa täällä melkein 24 tuntia vuorokaudessa, nauraa Ghaith Al Banna, joka on jo ehtinyt saada suomalaisen lempinimenkin, ”Kalle”.

Seesteistä harmoniaa ja yhteenkuuluvuutta hehkuva pariskunta vietti ikimuistoisen juhannuksen Emman sukulaisten kesämökillä Nihtiöllä. Tuleva vävy perehdytettiin supisuomalaiseen saunakulttuuriin ja muun muassa tikanheittoon. 

– Täällä on todella upeaa ja ihmiset ovat kovin ystävällisiä sekä anteliaita. Olemme saaneet paljon lahjoja ja meistä pidetään täällä hyvää huolta, ”Kalle” kiittelee.

Rakkaus syttyi ystävän välityksellä

Emma Heino on asunut Dubaissa jo vuodesta 2008 lähtien. Hän on tähän asti työskennellyt lentoemäntänä Emirates-lentoyhtiössä mutta nyt toimenkuva muuttuu.

Syksystä alkaen Emma opettaa suomen kieltä suomalaisessa koulussa Dubaissa. 

Nuorten rakkaus syttyi koulutuskeskuksessa, jossa molemmat opiskelivat islamia ja arabikulttuuria. Siellä Emman ystävä tutustutti parin toisiinsa. Vaikka Ghaith ei ollutkaan aikaisemmin tavannut yhtään suomalaista, sujui kahden kulttuurin kohtaaminen ilman kitkoja.

– Suomalaisten ja arabien luonne on loppujen lopuksi melko samanlainen. Arvostamme perhettä ja ystäviä, emme ole tunkeilevia ja kunnioitamme toisten yksityisyyttä, Emma Heino selvittää.

Ulospäin suuntautuneella Emmalla on Dubaissa paljon ystäviä, niin arabeja kuin vierasmaalaisiakin. Hänen paras ystävänsä on kotoisin Mauritiukselta. 

– Emiraatit ovat ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä, sanoo Emma.

Kieliopinnot menossa

Molemmat nuoret haluavat omaksua mahdollisimman paljon toistensa äidinkieltä ja kulttuuria. Dubain satamassa johtavana alusvalvojana työskentelevä Ghaith on ahkerasti opetellut suomen kieltä ja Emma puolestaan on jo useamman vuoden perehtynyt arabikulttuuriin ja kieleen.

– Emma yllättää minut lähes päivittäin sanomalla jonkun kauniin arabiankielisen sanan, jonka hän on omatoimisesti opetellut, huomauttaa Ghaith, joka toivoo tulevien lastensa myös oppivan suomen kielen.

Pariskunta asuu parhaillaan Dubain keskustassa sijaitsevassa kahden makuuhuoneen asunnossa, tornitalossa, johon kuuluu uima-allas sekä kuntosali-kauneushoitola. 

Heidän haaveenaan on päästä muuttamaan joskus omakotitaloon ydinkeskustan ulkopuolelle.

Häät monessa eri osassa

Hääperinne Emiraateissa poikkeaa täysin suomalaisesta ja länsimaisesta traditiosta. Emma ja Ghaith ovat jo tavallaan naimisissa, sillä he ovat käyneet allekirjoittamassa viralliset avioliittopaperit maistraatissa.

– Sinne mentiin ihan arkivaatteissa, ja se oli aika koruton tilaisuus, muistelee Emma.

Maistraattikäynnin jälkeen pidettiin kihlajaisjuhla, johon osallistuivat parin lähiomaiset. Morsian pukeutui juhlassa vihreään arabipukuun ja koristautui kultakoruin ja jalokivin.

– Perinteen mukaan miehen pitää antaa vaimolleen kultaa ja timantteja, ja onneksi Ghaith noudatti tätä vanhaa perinnettä, nauraa Emma.

Nuorenparin hääjuhla syyskuussa on paikallisen mittapuun mukaan varsin ”pieni”, sillä vieraita on tulossa hotellin juhlahuoneistoon vain noin 400, joista 50 lentää tilaisuuteen Suomesta.

Suurta hääjuhlaa edeltää ainoastaan naisille tarkoitettu henna-ilta, jossa tehdään kaikille osallistujille henna-tatuointeja käsiin sekä jalkoihin, ja syödään illallista.

– Saan itse valita henna-tatuointini, jotka yleensä esittävät kukkia, kertoo Emma ja näyttää jaloissaan vieläkin näkyviä kukkakuvioita. Tatuoinnit ovat peräisin Ghaithin sisaren henna-illasta parin viikon takaa.

Pukuloistoa ja Cheekin musiikkia

Dubailaisessa hotellissa pidettävä hääjuhla on kuin Oscar-gaala konsanaan. Kaikki paikalle kutsutut naiset panostavat täysillä juhlapukeutumiseen, meikkiin ja kampauksiin.

– Hääjuhlaan tullaan viimeisimmissä design-luomuksissa ja upeissa kampauksissa, riippumatta siitä, miten läheisiä naisvieraat ovat morsiusparille, selvittää Emma.

Miehillä ja naisilla on arabihäissä omat juhlansa. Miehet istuvat omassa juhlatilassaan lattialle levitetyille arvokkaille matoille ja ruokailevat yhdessä. Perinteinen miesten hääruoka, biryani, sisältää riisiä ja lihaa.

– Jotkut miehet pitävät sulhaselle puheen, jotkut taas saattavat lausua runon tai antaa elämänohjeita, Ghaith kertoo.

Kiitosten ja loppukahvin jälkeen tuore aviomies sekä lähisukulaiset siirtyvät naisten puolelle tapaamaan vaimoväkeä, joka on ruokaillut omissa tiloissaan ja tanssinut. Arabien hääjuhlassa naiset tanssivat keskenään.

Morsianta varten hotellin juhlasaliin pystytetään upeasti valaistu koroke, joka koristellaan kukilla ja hienoilla kankailla. Morsian istuu valokuvattavana komeassa tuolissa keskellä koroketta ja näyttää kauniilta.

Vielä toistaiseksi hankkimatta oleva Emman hääpuku on eurooppalainen ja Emman toivomuksesta hääjuhlassa soi osittain länsimainen musiikki.

– Vaadin häämusan joukkoon ehdottomasti myös Cheekiä!

Tulevaisuus vielä avoinna

Joko Omaniin tai Malediiveille häämatkalle suuntaava aviopari ei ole tehnyt suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Taloustieteissä loppututkinnon suorittanut Ghaith kertoo pitävänsä erittäin paljon työstään satamassa, ja Emma ei haikaile enää lentoemännän tehtäviin.

– Halusin jäädä kotiin ja saada säännöllisen työn, sillä lentoemäntä ei ole koskaan kotona, Emma toteaa.

Nuori raumalaisnainen kokee olevansa nyt kotona Dubaissa mutta hän pitää ehdottomasti toisena kotinaan myös Raumaa ja Suomea.

– Minun mielestäni molempia maita voi rakastaa ja olla onnellinen molemmissa. Se tuttu sanonta ”koti on siellä, missä sydän on”, pitää täysin paikkansa, Emma summaa.