Kotimaanmatkailu näkyy koronajäljittäjien työssä – tartuntataudeista vastaava lääkäri toivoo edelleen tsemppiä: "Nyt ollaan pitkälti vastaavanlaisessa tilanteessa kuin keväällä"

Koronaväsymys alkaa näkyä huolestuttavina lieveilmiöinä: esimerkiksi altistuneista ei aina haluta välttämättä kertoa.

Kotimaanmatkailun suosio näkyy koronajäljittäjien työssä myös Raumalla, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Katrimari Salmela Rauman terveyspalveluista.

– Paljon on sitä, että toisella paikkakunnalla tapahtuneista altistuksista tulee ilmoituksia raumalaisille. Tai toisinpäin: Raumalla tapahtuneista altistuksista ilmoitetaan muualla asuville, Salmela kuvailee.

Yhdestä ulkopaikkakuntalaisesta tartunnan saaneesta kerrottiin kaupungin tiedotteessa maanantaina.

Koronaväsymyksellä on lieveilmiönsä

Salmela korostaa, että tällaiset tapaukset, joista voidaan tiedottaa, ovat niitä jotka ovat tulleet tartunnanjäljittäjien tietoon. Kaikki tapaukset eivät välttämättä tule.

Viime aikoina onkin Salmelan mukaan ollut havaittavissa huolestuttavia merkkejä koronaväsymyksestä.

– Jonkin verran näkyy sitä, että ihmiset eivät ole menneet testeihin. Aikaisemmin niihin hakeuduttiin herkästi. Nyt voi olla tapauksia, joissa koronapositiiviseksi todetun henkilön läheisellä on ollut oireita jo pitkään, mutta hän ei vain ole käynyt testissä, Salmela kuvailee.

Yksi koronaväsymyksen lieveilmiö lienee myös se, että altistuneita on välillä vaikea saada tietoon, jos tartunnan saanut ei halua kertoa kaikkea.

– Voi olla, että ei haluta omaa kaveria tai työkaveria karanteeniin ja jätetään kertomatta. Se valitettavasti vain levittää tautia.

Ymmärrettävää, mutta vielä pitäisi jaksaa

Koronaväsymys on Salmelan mukaan inhimillisesti täysin ymmärrettävää. Kun tapahtumia vihdoin on ja ystäviä voi nähdä, niin halutaan tehdä.

Kesäkuumalla maskin käyttö saattaa samalla unohtua monelta. Sen, kuten muidenkin hyvien koronakäytäntöjen suhteen pitäisi jaksaa tsempata.

– Nyt ollaan pitkälti samanlaisessa tilanteessa kuin keväällä, jolloin maskia oli suositeltavaa pitää. Niin olisi nytkin.

Rokotustilanne näkyy siinä, miten tauti leviää: vanhemmat ihmiset ovat hyvin pitkälti rokotettuja, kun taas nuoremmilla on vasta yksi rokote tai ei sitäkään.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut