Kotimainen ja brittiepookki elokuvasuosikkeja Raumalla: tänä vuonna rikotaan katsojaennätys

Toni Järvinen hyppäsi musiikkitöistä elokuvateatterin pyörittäjäksi. Hän katsoo itsekin lähes kaikki Iso-Hannun elokuvat.

Toni Järvinen nauraa, että hänen uransa elokuvien ihmeellisessä maailmassa alkoi elokuvateatterin lattialta. Sieltä nelivuotias pikkukaveri poimi suuhunsa katsojilta pudonneita popcorneja ja karkkeja sillä aikaa kun Lea-mummo siivoili elokuvateatteria.

– Muistan, että valkokankaan takana oleva alue oli erityisen mielenkiintoinen.

Tämä tarina on Tampereelta.

Nykyään Järvinen vastaa raumalaisen elokuvateatteri Iso-Hannun pyörittämisestä.

–  Tykkään tämän kovia kokeneen talon fiiliksestä. Iso-Hannu on jo paikkana perinteinen, Järvinen sanoo.

Tuntumaa kameran edestä

Järvinen tunnetaan Raumalla parhaiten ravintola- ja viihdealalta. Elokuvat eivät lopulta ole erityisen kaukaa haettu urasuunta.Ensimmäistä katsomaansa elokuvaa hän ei muista, mutta mieleenpainuvimman kyllä. Se oli Trainspotting vuonna 1996.

Järvisellä on nykyään myös omakohtaista kokemusta elokuva-alalta. Hänellä on miespäärooli Mika Lätin ja Herra Ylpön käsikirjoittamassa ja Ylpön ohjaamassa Kronos Kairoksessa, jossa naispääroolia esittää muusikko Mira Luoti.

Elokuvaa on kuvattu neljän vuoden ajan Espanjan Andalusiassa ja viimeinen kuvausreissu on joulukuussa. Lopputulos tulee Järvisen mukaan olemaan mustavalkoinen taide-elokuva.

– Mutta ei liian vaikea, draaman lisäksi elokuvassa on myös komediaa.

Aiempaa näyttelijänkokemusta Järvisellä on Irinan ja Haloo Helsingin musiikkivideoista.

Jokaiselle jotain

Iso-Hannun toiminnasta Järvinen on vastannut viime talvesta lähtien. Raumalaiselle elokuvayleisölle hän pyrkii valikoimaan elokuvia sillä periaatteella, että jokaiselle olisi tarjolla jotain.

– Lastenelokuvia, draamaa, toimintaa. Marginaalielokuvista joudun karsimaan, vaikka niitä mielelläni ohjelmistoon ottaisinkin.Järvinen pyrkii katsomaan myös itse kaikki ohjelmistoon tulevat elokuvat. Hän on juuri katsonut Zaida Bergrothin ohjaaman Marian paratiisin.

– Se oli mieleenpainuva ja laadukas monellakin tapaa.

Odotukset ovat suuret myös perjantaina ensi-iltansa saaneen, Joakim Phoenixin tähdittämän Jokerin suhteen. Se todennäköisesti nousee yhdeksi loppuvuoden katsotuimmaksi elokuvaksi.

Kotimainen menestyy

Tämän syksyn suosikkeja ovat Raumalla odotetusti olleet brittiepookki Downton Abbey sekä Kari Tapion elämästä kertova Olen suomalainen. Yhteenlaskettu katsojamäärä on jo 3 500.

– Molemmat ovat vetäneet todella hyvin.Syksy on kotimaisen elokuvan kulta-aikaa, ja iso osa ensi-illoista ajoittuu sinne. Uusia kotimaisia on vielä tulossa, kuten Petteri Summasen tähdittämän Yösyötön jatko-osa Tarhapäivä, Fingerpori-elokuva ja Täydellinen joulu.

Ulkomaalaisista elokuvista Järvinen nostaa esille muun muassa Frozenin kakkososan sekä Star Warsin.

Kuluva elokuvavuosi on ollut sekä kotimaiselle elokuvalle että elokuville ylipäätään hyvä, ja Järvinen uskoo katsojalukujen kasvavan viime vuodesta.

– Raumalla kotimaisilla on mennyt jopa maan keskiarvoa paremmin. Ohjelmistosuunnittelu onkin onnistunut hyvin ja kotimaiset elokuvat ovat saaneet aiempaa enemmän tilaa, Järvinen kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut