Kotimaisen mansikan satokausi käynnissä Etelä-Suomessa

Ensimmäiset harson alla kasvaneet kotimaiset mansikat ovat ilmestyneet toripöydille ja marketteihin.

Vaihtelevista kevään ja alkukesän säistä huolimatta mansikka näyttää kypsyvän ajallaan. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan helteiden takia oltiin välillä selvästi etuajassa, mutta viileä sääjakso on nyt jarruttanut kehitystä.

Mansikka on normaalin kesän aikataulusta vajaan viikon verran etuajassa. Kesä on tullut samaan aikaan maan etelä- ja keskiosiin, joten suuria alueellisia eroja ei mansikan kypsymisessä näyttäisi olevan. Juhannusherkuiksi ehtii kypsyä mansikkaa varsinkin eteläisen Suomen rannikkoalueelta ja maan keskiosien aikaisilta viljelymailta.

– Talvi oli lähes lumeton, eikä mansikalle välttämätöntä suojaavaa lumikerrosta ollut kasvustojen päällä pakkasten aikana. Talvivaurioita on jonkin verran vanhemmissa kasvustoissa, mutta ei ehkä niin paljon kuin pelättiin, toteaa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Talvenarat lajikkeet, kuten Rumba ja Sonata ovat kärsineet talvesta valtalajike Polkaa selvästi enemmän. Toisaalta leudomman talven takia kimalaiset ja mehiläiset ovat talvehtineet paremmin ja pölyttäjiä on ollut aiempaa vuosia runsaammin liikkeellä.

Tällä hetkellä kaikki edellytykset sadon onnistumiselle ovat lievistä talvivaurioista huolimatta kohtalaiset. Mansikan kokonaissatomääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa noin 11–12 miljoonaa kiloa. Ennustetta tarkennetaan juhannuksen jälkeisten sääolojen mukaan.

Mansikan suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät www.marjat.fi ja Facebook.