Kotimaisen pakasteherneen puinti alkoi

Apetit on aloittanut pakasteherneen puinnin normaalissa aikataulussa, sillä työt aloitettiin tällä viikolla Vampulasta.

Seuraavien 3–4 viikon aikana Apetitin hernepuimurit korjaavat noin kolme miljoonaa kiloa kypsyvää hernettä ympäri vuorokauden. Heinäkuun helteet tuovat herneisiin täyteläisen vihreän värin ja makean maun.

Kolmen miljoonan hernekilon puiminen juuri oikeaan aikaan 730 hehtaarilta vaatii ennakkosuunnittelua. Kasvustojen pitää kypsyä puintikuntoon sopivassa järjestyksessä, jotta hernettä saadaan Säkylän kasvispakastetehtaalle pakastukseen oikea määrä ympäri vuorokauden.

Pakastehernettä viljellään lähellä, joten ajomatka hernepellolta Säkylän pakastetehtaalle on enintään tunti. Puintiaikataulun ja lyhyiden etäisyyksien ansiosta herne saadaan pellolta pakkaseen kahdessa tunnissa.

Herne ryöpätään hellävaraisesti ja pakastetaan ripeästi leijupakastimessa. Yhteensä tunnissa pakastetaan 10 tonnia hernettä ja kun linjaston pesuaika lasketaan mukaan, saadaan vuorokaudessa pakkaseen 200 tonnia hernettä.

Hernettä Apetitille viljelee tänä vuonna 70 sopimusviljelijää yhteensä noin 730 hehtaarin alalla. Hehtaarilta tavoitellaan noin 4 500 kilon satoa.