Kotimaisen tuotannon viikot automuseolla

Uudenkaupungin Automuseolla on esillä monia suomalaisen autotuotannon virallisia ykkösiä. Tämä kaunis sininen Saab 96 on kuitenkin todellinen ykkönen.

Kotimainen tuotanto ja sen merkitys Suomen kansantaloudelle on niin merkittävä asia, että Uudenkaupungin Automuseo on päättänyt viettää marraskuun 13. päivä alkaen kotimaisen tuotannon viikkoja.

Aloituspäiväksi on valittu ensimmäisen suomalaisen Saabin, EKA-96:n valmistumispäivä.

Uuteenkaupunkiin päätettiin kesällä 1968 perustaa autotehdas ja jo reilun vuoden kuluttua valmistui ensimmäinen auto. Ajan mittakaavan mukaan Saab 96 oli lähestulkoon premium-luokan auto, vaikka ei kai tuota termiä silloin autokaupassa juuri käytetty.

Kotimaisen tuotannon viikot jatkuvat Uudenkaupungin Automuseolla vuoden loppuun asti.

Ensimmäisen ysiysi Saabin valmistuminen jo vuonna 1969 merkittävää myös siksi, että tuliterä autotehdas oli heti ensimmäisenä toimintavuotenaan onnistunut tuomaan markkinoille kaksi automallia.

Aivan kaikki asiaan liittyvät seikat eivät tyydyttäneen naapurimaan kollegoja ja auto palasi vielä tehtaalle ennen kuin se jatkoi matkaansa markkinoille.

Myöhemmin tämä auto onnistuttiin jäljittämään ja se on tänään osana Uudenkaupungin Automuseon mittavaa kokoelmaa.

Korostaakseen kaiken kotimaisen tuotannon tärkeää merkityksestä, Uudenkaupungin Automuseo on päättänyt antaa kaikille kotimaisen tuotannon viikkojen aikana museolla vieraileville pienen, täysin kotimaista valmistetta olevan lahjan.