Kotimaista mansikkaa myydään Raumalla jo kojuista, vaikkei säätila vielä niin mansikkaiselta maistukaan: "Kaikki olisi kivempaa, jos olisi vähän lämpimämpää"

Rantamarjat on jo avannut omat mansikanmyyntipisteensä, Torkkelin tila odottelee kuun puoltaväliä. Marjayrittäjät toivovat lämpimämpää säätä.

Rantamarjat avasi mansikanmyyntikojunsa Rauman seudulla tällä viikolla. Prisman edustalla marjoja perjantaina myynyt Kerttu-Sofia Kaukkila kertoi kaupan käyneen hyvin koleasta ilmasta huolimatta.

Ensimmäiset mansikanmyyntikojut ovat ilmestyneet kauppojen edustoille, vaikka keli ei vielä kovin kesäiseltä tunnukaan. Esimerkiksi Rantamarjat myy omia marjojaan jo Raumalla, Eurassa ja Laitilassa.

– On kyllä melkoisen kylmä vielä. Mutta kun on kylmä ilma, silloin myydään kylmällä ilmalla, ei se sen ihmeellisempää ole, tokaisee Rantamarjojen yrittäjä Timo Ranta.

Myytävää piisaa jo, ja lisää tulee koko ajan. Rantamarjat viljelee marjansa Laitilassa.

– Tunneleista saadaan mansikkaa jo aika hyvinkin. Viime kesään verrattuna ollaan ehkä hieman jäljessä, mutta hyvin on jo päästy alkuun.

Kevät on ollut mansikalle sopiva

Köyliöläisen Marja- ja vihannestila Torkkelin Kimmo Torkkeli puolestaan kertoo, että Torkkelin myyntikojujen avaamisen aika ei ole aivan vielä.

– Kesäkuun puolivälissä on tarkoitus availla kojuja. Siihen asti toimitetaan marjoja kauppoihin sisälle rasiamyyntinä, Torkkeli sanoo.

Kasvihuone- ja tunnelituotanto on valmistunut "ihan hyvää vauhtia", joskin sään viileneminen on hieman rauhoittanut tahtia.

– Satokausi näyttää siinä mielessä ihan hyvältä, että hieman rauhallisempi ja viileämpi kevät sopii mansikalle paremmin kuin aivan helteinen kevät, Torkkeli sanoo.

Nyt sää saisi kuitenkin jo lämmetä

Tässä kohtaa kumpikin yrittäjä tosin toivoo kyllä jo lämpimämpiä kelejä.

– Avomaan mansikan satokauden kannalta sitä toivoisi, ettei sen alkaminen menisi kovin myöhään. Näillä näkymin näyttää siltä, että aivan juhannuksena ei vielä päästä avomaalta marjaa poimimaan, vaan alku menee kesä–heinäkuun vaihteeseen, sanoo Kimmo Torkkeli.

Timo Ranta on oman tilansa osalta hivenen optimistisempi.

– Kyllä juhannuksena päästään jo aloittelemaan, Ranta uskoo.

Lämpimämpi sää palvelisi Rannan mukaan paitsi mansikan kasvua, myös sen kysyntää.

– Kyllä mansikan syöminen kuuluu lämpimiin päiviin. Ei se kylmällä kelillä vaan ole sama juttu. Sanotaan, että kaikki olisi kivempaa, jos olisi vähän lämpimämpää!

Ukraina vahvasti edustettuna

Rantamarjojen tilalla on perinteisesti ollut runsaasti ukrainalaisia marjanpoimijoita satokauden ajan töissä.

Millainen tilanne on tänä vuonna, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vain jatkuu?

– Ukrainalaisia naisia on nyt paljon. Naiset sieltä vieläkin vaan tulevat töihin, kun miehet eivät sodan takia pääse, sanoo Rantamarjojen yrittäjä Timo Ranta.

Rannan mukaan kotirintamalla tarvitaan rahaa, koska elinkustannukset ovat nousseet reilusti.

– Se on meille molemmille osapuolille erinomainen asia, että he pääsevät tänne töihin.

Poimijoita on kesän aikana töissä noin 220, ja heistä ukrainalaisia on noin 180 eli selvä enemmistö.

– Lisäksi joukossa on valkovenäläisiä ja virolaisia ja myös joitakin suomalaisia. Mutta suomi on vähemmistökieli, sitä on turha tuolla puhella, Ranta nauraa.

Myyntikojujen myyjistä sen sijaan kutakuinkin kaikki ovat suomalaisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut