Kouluissa koronaohjeet vaativat porrastamista ja väljentämistä – Kaaron koululla lukuvuoden alusta ollaan innoissaan kaikista poikkeusjärjestelyistä huolimatta

"Eihän tällaista ole ennen ollut, ja toivottavasti ei enää tulekaan", toteaa Kaaron koulun rehtori Raija Lundell. Kouluvuosi Raumalla käynnistyy maanantaina.

Erityislaatuinen. Sellaiseksi kuvaa yli 20 vuotta opetusalalla toiminut Kaaron koulun rehtori Raija Lundell tämän lukuvuoden aloitusta, joka koittaa maanantaina.

– Eihän tällaista ole ennen ollut, ja toivottavasti ei enää tulekaan, Lundell toteaa.

Kyse on tietenkin koronaepidemiasta ja sen vaatimista erityisjärjestelyistä.

Koulun henkilökunta on ollut torstaina ja perjantaina valmistelemassa koulun tiloja tulevaan koitokseen ja suunnittelemassa aikatauluja, porrastuksia ja muita käytäntöjä.

Poikkeukselliset järjestelyt kuormittavat omalta osaltaan opettajia vääjäämättä. Kaikesta huolimatta koulu on valmis ottamaan oppilaat vastaan hyvillä mielin maanantaina.

– Opettajamme ovat ammattitaitoisia ja valmiita toimimaan poikkeuksellisissakin oloissa. Olemme innostuneita päästessämme aloittamaan uuden kouluvuoden, Lundell painottaa.

Ryhmien sekoittumista vältetään monin tavoin

Käytännön koulutyötä Raumalla ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhdessä laatima ohjeistus ja kaupungin sivistystoimen ohjeet.

Niissä korostuu ennen kaikkea väljyys ja tarpeettomien kontaktien välttäminen. Pulpetit ovat luokissa niin kaukana toisistaan kuin mahdollista, ja ryhmien sekoittumista vältetään.

– Esimerkiksi ruokailussa on vain kaksi ryhmää kerrallaan yhtä aikaa. Isot yhteiset kokoontumiset ja esimerkiksi uimavuorot jäävät tänä syksynä väliin. Oppilaat toimivat lähinnä oman opetusryhmänsä ja opettajansa kanssa, Lundell kertoo.

Tavaroiden yhteiskäyttöä pyritään sitäkin välttämään: kynät, värikynät, liimat ja sakset ovat jokaiselle oppilaalle henkilökohtaiset. Yhteisiä välineitä vaativissa oppiaineissa, kuten käsitöissä, välineet pyyhitään tuntien jälkeen.

Toukokuisen lähiopetusjakson perusteella oppilaita erikoisjärjestelyt eivät sen kummemmin hämmästytä.

– Lapset sopeutuvat kyllä tosi nopeasti.

Ohjeista erittäin tärkeänä Lundell pitää myös sitä, että oireisena ei tulla kouluun.

Kevään "harjoituksesta" iso apu syksyyn

Kevään kokemuksista on muutenkin ollut apua syksyn suunnittelussa monellakin tavalla. Kuten muistamme, maaliskuussa siirryttiin kahdeksi kuukaudeksi etäopetukseen ja toukokuun päätteeksi oppilaat ehtivät vielä pariksi viikoksi lähiopetukseen.

– Se oli todella hyvä harjoitus tähän alkavaan syksyyn.

Kouluvuosi käynnistyy lähiopetuksessa, mutta tilanteen sitä vaatiessa on mahdollista, että etäopetukseen siirrytään nopeallakin aikataululla.

Mahdollinen etäopetus koskee kuitenkin alakouluissa vain vuosiluokkia 4–6. Nuoremmat oppilaat sekä erityisen tuen piirissä olevat jatkavat tällöin lähiopetuksessa.

Kouluvuosi käyntiin ja Chromebookit käyttöön – LS seuraa koulun alkua

Rauman kaupungin peruskouluihin astelee 380 koulunsa aloittavaa ekaluokkalaista, kun lukuvuosi käynnistyy maanantaina 17. elokuuta kaupungin kouluissa sekä freinetkoulussa.

Kaiken kaikkiaan oppilaita kaupungin peruskouluissa on noin 3200. Normaalikoulussa opintielle palattiin jo kuluvan viikon keskiviikkona.

Rauman Lyseon lukiossa on 220 lukiourakkansa aloittavaa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa kokonaisopiskelijamäärän ollessa noin 700.

Syksyllä opetuksen järjestämistä leimaavat koronatilanteen tuomat erikoisjärjestelyt, kaupungin tiedotteessa todetaan. Isoja ryhmätapahtumia ei järjestetä, ja luokkaretkiäkin tehdään vain oman ryhmän kanssa Rauman alueella.

Oppilasryhmien välisiä kontakteja vältetään tilajärjestelyillä sekä porrastamalla välitunteja ja muuta liikkumista.

Osaltaan uuden tuulahduksen koulutyöhön tuo digiopetusmahdollisuuksien paraneminen. Vuosiluokkien 4–9 oppilaat saavat nimittäin käyttöönsä Chromebook-tietokoneet.

Ensimmäiset koneet on tarkoitus saada oppilaiden käyttöön alkusyksyn aikana. Niitä tulee oppilaille 1980 ja opettajille 250 kappaletta.

Myös Länsi-Suomi seuraa kouluvuoden aloittamista heti maanantaina. Verkkosivuilla tietoa aiheesta ilmestyy jo maanantaina ja printtilehdessä tiistaina.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut