Koululaisliikenne alkaa pian – kysely: suuri osa huoltajista huolissaan lapsensa turvallisuudesta koulumatkalla

Moni huoltaja on huolissaan autojen aiheuttamasta liikenneturvallisuushaitasta, ja toisaalta lapsia halutaan kyyditä kouluun lyhyenkin matkan päästä.

Jopa 77 prosenttia huoltajista on huolissaan vähintään yhdestä liikenneturvallisuuteen liittyvästä seikasta lapsen tai nuoren koulumatkalla.

Asiaa selviää Fiksusti kouluun -ohjelman julkaisemasta selvityksestä.

Yleisimmin huolissaan olivat ne huoltajat, joiden lapsen koulumatka oli 1–3 kilometriä, ja lapsi tai nuori kulki sen kävellen tai pyörällä.

Huolenaiheita olivat autojen kovat ajonopeudet koulun lähellä, vaaralliset tienylitykset sekä pelko siitä, etteivät autoilijat huomioi kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Nämä myös lisäsivät huoltajien halua kuljettaa lastaan kouluun.

Toisaalta runsas saattoliikenne aivan koulun lähellä vähentää koettua turvallisuutta. Moni toivoo erillistä saattoliikennepaikkaa, joka voisi sijaita sadankin metrin päässä koulusta.

– Saattoliikennepaikan sijainnilla on mahdollisuus lisätä kävelyosuus lapsen tai nuoren koulumatkaan ja vähentää turvallisuushuolia koulujen pihapiirien vilkkaaseen autoliikenteeseen liittyen. Tällä hetkellä useissa kouluissa saattoliikenne ohjautuu lähelle koulua, sanoo tutkija Marianne Turunen Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likesiltä tiedotteessa.

Huoltajat kertoivat kyselyssä myös kyyditsevänsä lapsiaan, ja syinä olivat yleensä arjen sujuvoittaminen tai sääolosuhteet.

– Tämä on paradoksaalinen tilanne, sillä yhtäältä ollaan huolestuneita liikenneturvallisuudesta ja toisaalta lisätään autoliikennettä koulun alueella kuljettamalla lapset ja nuoret kouluun lyhyenkin matkan päästä. Samalla auton kyydissä istuvalta koululaiselta viedään tilaisuus virkistyä vartin verran aamusta raikkaassa ulkoilmassa, sanoo Tanja Onatsu Fiksusti kouluun -ohjelmasta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut