Koulumatka tutuksi hyvissä ajoin

Koulumatka on tie lapsen itsenäiseen liikkumiseen. Vaikka koulujen alkuun on vielä aikaa, Liikenneturva, Vanhempainliitto ja Liikkuva koulu muistuttavat, että koulumatkaa tulee harjoitella hyvissä ajoin yhdessä lapsen kanssa.

Reitin opettelun lisäksi harjoittelussa näytetään lapselle turvalliset tavat toimia tämän päivittäisessä liikenneympäristössä.

Lapsi oppii turvallisen liikkumisen seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse. Pienen ja isommankin koululaisen liikennetiedot ja -taidot karttuvat kokemuksen myötä.

Vanhemman tehtävänä on katsastaa lapsensa tuleva koulumatka ja suunnitella sopivin ja turvallisin reitti kouluun. Turvallisin reitti ei aina kuitenkaan ole se lyhin.

- Vanhemman kannattaa kannustaa lasta liikkumaan koulumatkat jalan, pyörällä tai vaikkapa potkulaudalla, toiminnanjohtaja Ulla Siimes Suomen Vanhempainliitosta toteaa.

Koulumatkojen kulkemisen omin lihasvoimin on huomattu parantavan oppilaan virkeyttä ja keskittymiskykyä koulussa.

- Koulumatkan kävely voi olla myös lapselle tärkeää, kavereitten kanssa vietettyä aikaa, Liikkuvan koulun ohjelmajohtaja Antti Blom muistuttaa.