Koulumatkaa kannattaa harjoitella läpi vuoden

Peruskoululaiset ovat ahertaneet koulutyönsä parissa jo tovin. Vaikka koulumatka onkin tullut tutuksi monelle pienelle oppilaalle, on sen kulkemista hyvä harjoitella yhdessä aikuisen kanssa myös kesken lukukauden, muistuttaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

– Koulumatkaan saattaa tulla muutoksia esimerkiksi tietöiden aiheuttamien poikkeusjärjestelyjen vuoksi, Pohjonen toteaa.

Lapsen kanssa kannattaa kerrata muun muassa suojatiesäännöt – suojatiellä on muistettava tarkastaa, että auto on varmasti aikeissa pysähtyä. Koululaiselle on hyvä korostaa, että liikenteessä ei näppäillä puhelinta tai leikitä autoteiden läheisyydessä. Keskittymisen tulee olla itse liikenteessä ja tässä myös aikuisen näyttämällä esimerkillä on suuri painoarvo.

Oikeaa asennetta liikenteessä korostetaan myös tänään käynnistyvällä Opetushallituksen ja Liikennekasvatuksen yhteistyöverkoston valtakunnallisella liikenneturvallisuusviikolla. Tempauksella halutaan muistuttaa, että liikenneturvallisuus syntyy jokaisen liikenteessä toimivan valinnoista ja asenteesta.

Myös sää tuo muutoksia koulutiehen. Syksyn pimetessä lapselle on hyvä opettaa, että hämärässä autoilijoiden on entistä vaikeampi huomata jalankulkijoita. Hämärän ja pimeän aikaan ulkona liikkuessa on aina käytettävä laadukasta, CE-merkinnällä varustettua heijastinta.

– Pienen lapsen huomaaminen on muutenkin aikuisen jalankulkijan havaitsemista hankalampaa, joten asianmukaisten heijastimien pukeminen lapselle on erittäin tärkeää, Pohjonen muistuttaa.

Lapselle hyvä heijastinvalinta on esimerkiksi heijastinliivi, jolloin autoilija huomaa lapsen joka lähestymissuunnasta.