Koulun loppu voi tuoda lisää merellistä asumista Syväraumaan

1920-luvun koulurakennukset päätynevät myyntilistalle. Uusi Pohjoiskehän koulu kerää oppilaat ensi syksynä.

Syvärauman kaupunginosaan avautuu todennäköisesti uusia asuinmahdollisuuksia lähivuosina. Eikä mihin tahansa, vaan merelliselle arvopaikalle. Syvärauman koulu lopettaa toimintansa ja jää tyhjilleen kuluvan lukuvuoden jälkeen.

Kaupungilla on mietinnässä, että koulurakennuksista kaksi tulisi aikanaan myyntiin ja asuinkäyttöön. Molemmista on merinäköala.

– Alue olisi asuinalueena varmasti aika kutsuva, mutta kaavamuutoksen se vaatii. Liikuntasali purkamalla saataisiin vielä jokunen uusi rakennuspaikka, tekninen toimialajohtaja Tomi Suvanto sanoo.

Peräisin 1920-luvulta

Syvärauman koulu koostuu kolmesta rakennuksesta. Niistä kaksi on alueensa merkkirakennuksia, joita ei missään tapauksessa aleta purkaa, luonnehtii Rauman kaupungin isännöitsijä Lauri Sillanpää.

Niin sanottu rantakoulu on vuodelta 1928. Kooltaan noin 300-neliöisenä se menisi Sillanpään mukaan jopa sellaisenaan omakotitalona.

Purjehtijankadun suuntainen ylempi koulurakennus, itse pääkoulu, on vuodelta 1920. Noin 600 neliömetrin kiinteistöön voisi niin ikään rakentaa asuntoja.

– Voisin hyvin kuvitella, että kiinnostusta voisi löytyä ja ehkä kaupunki saisi niistä mielellään vähän enemmän korvausta, Sillanpää sanoo.

Tilaa jäisi muullekin

Suvannon tapaan Sillanpää tähdentää, että asuinkäyttö vaatisi kaavamuutoksen. Alue on nyt suunnattu koulutoimintaan eikä asumiseen. Myöskään mitään virallisia päätöksiä jatkosta ei ole tehty.

Syvärauman koulun kolmas kiinteistö on pihan puolen liikuntasali ja siihen kuuluva "uusi puoli". Rakennusvuosi on 1982.

– Ne varmaankin voisivat olla purkulistatavaraa. Siihen jäisi silloin vielä tonttia kaavoittaa vaikka omakoti- tai rivitaloja, Sillanpää toteaa.

Kovin nopealla aikataululla eivät muutokset kuitenkaan toteudu, koska kaavamuutosprosessi vie aikaa kuulutuksineen ja nähtävillä oloineen.

– Tuskin tänä vuonna päästään eteenpäin, Sillanpää arvioi.

Meriraumalle ei käyttöä

Merirauman koulun toiminta päättyy samanaikaisesti Syvärauman koulun toiminnan kanssa. Ne siirtyvät Pohjoiskehän kouluun, joka valmistuu tulevaksi syyslukukaudeksi.

Kaupungilla ei ole luontevaa jatkokäyttöä Merirauman koulun vuoden 1972 tasakattorakennukselle.

– Koko, sijainti ja kunto ovat sellaisia, että emme näe, että se menisi kaupaksi. Mitään päätöksiä ei ole tehty, mutta todennäköisesti se menisi purkuun, isännöitsijä Lauri Sillanpää toteaa.

Puistomaisella paikalla metsän reunassa sijaitsevan tontin voisi Sillanpään mukaan teoriassa muuttaa asuinkäyttöön kaavoituksen kautta.

Kysyntää ei välttämättä kuitenkaan ole, koska lähinaapurissa on nytkin rakentamiskelpoisia rivitalotontteja tyhjillään.

Monta muutakin luopumislistalla

Raumalla kootaan listaa kiinteistöistä, joista kaupunki luopuu joko myymisen tai purkamisen kautta.

Tämä lista tuodaan isännöitsijä Lauri Sillanpään mukaan tekniseen valiokuntaan päätöksenteolle kevään mittaan.

Luopumislistalla ovat näillä näkymin ainakin Merirauman koulu, Lensun koulu, Salosen torppa, Heinon talo ja ryhmäperhepäiväkoti Nuutti.

– Tyhjillään olevista rakennuksista eroon pääseminen on pitkän aika välin säästöä. Vaikka purkukustannuksia tulee, ylläpitokustannukset loppuvat.

Syväraumassa kohtaloaan odottaa myös vuonna 1978 valmistunut entinen Syvärauman päiväkoti.

Toiminta päättyi vuonna 2016 ja kaavamuutos on valmis niin, että asuminen ja palvelutoiminta ovat mahdollisia käyttötarkoituksia.

Ex-päiväkoti on suurehko, kooltaan noin 700 neliömetrin yksikerroksinen rakennus. Myyntiin kaupunki ei ole vielä sitä pannut.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut