Kouluruuan tilalle ruoka-apua yrittäjiltä

Ruoka-apua tarvitsevat perheet voivat ottaa Hermuseen yhteyttä lähes anonyymisti sähköpostin yhteisoapu@gmail.com kautta. Kuva: arkisto/ Pekka Lehmuskallio

Koulujen ollessa kiinni monen lapsen päivän ainoa kunnon ateria saattaa jäädä syömättä. Euralaiset yrittäjät havahtuivat ongelmaan ja päättivät käynnistää ruoka-avun toimittamisen vähävaraisten perheiden lapsille.

Ensimmäiset ruokatoimitukset on tarkoitus tehdä tänään perjantaina.

– Aluksi meillä oli tarkoitus tukea paikallisia ravintoloita ja hankkia ateriat heiltä, mutta hallituksen kaavailut sulkea ravintolat, pakotti meidät miettimään muita toimintamalleja, kertoo idean isä, yrittäjä Juha Hermunen.

Koska ruokaa ei voida nyt toimittaa suoraan ravintolasta kotiin, päätyivät yrittäjät toimittamaan lapsille pääosin valmisruokia. Euralaisen K-supermarketin kauppias Kimmo Sampo on lupautunut hankkimaan ruoka-apuna jaettavia tuotteita edullisesti.

– Ruoka-annokset ovat helposti lämmitettäviä ja ne on pakattu niin, että virusten leviämisriski on mahdollisimman pieni. Ruoka toimitetaan perille myös mahdollisia ihmiskontakteja välttämällä, sanoo Hermunen.

Vapaaehtoiset kuljettajina

Ruoka-apu on tarkoitus kuljettaa lapsille pääosin vapaaehtoisten voimin. Heitä on rinkiin hankittu yrittäjien tuttavapiiristä sekä muun muassa Facebookin Naapuriapu -ryhmän kautta.

– Eura on iso kunta, jossa välimatkat ovat pitkät. Onneksi vapaaehtoisia on löytynyt mukavasti ja saamme ruuat jaettua.

Ruoka-apua tarvitsevat perheet voivat ottaa Hermuseen yhteyttä lähes anonyymisti sähköpostin kautta.

Ruoka-avusta tiedotetaan myös sosiaalisen median kautta, jotta tieto kulkeutuisi kaikille, jotka apua voisivat tarvita.

– Yrittäjistä muun muassa Susanna Kunnas ja Ari Pihlava ovat levittäneet sanaa omien verkostojensa kautta.

Aluksi ruuat rahoitetaan pääosin Hermusen yrityksen kautta, mutta myös kuntaa on kosiskeltu mukaan toimintaan.

Ihmisten auttamishalu on herännyt

Hermunen on kehitellyt jo jonkin aikaa omaa finlandium.fi kauppa-alustaa. Finlandium.fi kauppapaikassa pienet yritykset pystyvät myymään internetin kautta keskitetysti lahjakortteja ja saada siten lisää myyntiä, joka monilla aloilla on koronan vuoksi laskenut rajusti.

– Lahjakorttiostoista peritään viiden prosentin välityspalkkio, joka käytetään lasten ruoka-avun kustannuksiin. Yrittäjä voi tätä kautta saada puolestaan muutamia satasia lisätuloa näinä rankkoina aikoina.

Kauppa-alustan on tarkoitus avautua virallisesti ensi viikolla.

Lasten ruoka-apu on otettu Eurassa hyvin vastaan. Hermusen mukaan ihmisten auttamistahto on ollut runsasta.

– Vaikka kyseessä on hirvittävä kriisi, on tämä poikinut myös hyviä asioita. Meille on tullut useita kyselyjä siitä, miten ruoka-apuun voisi lahjoittaa tuotteita tai lahjakortteja. Ihmisten halu auttaa on kasvanut kriisin myötä. Ei siis niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Esimerkiksi Hermusen tuttava, Laura Räikkönen on avaamassa puhelinpalvelua, jossa ihmiset voivat keskustella koronan aiheuttamista ongelmista.

Ruoka-avun toimijat tavoittaa sähköpostista yhteisoapu@gmail.com