Kouluyhteisön suojaava vaikutus yllätti lastensuojelun koronakeväänä

Poissa koulusta vietetty aika näkyy Rauman lastensuojelun kiireellisten sijoitusten luvuissa.

Lasten kiireellisten sijoitusten määrä on lähtenyt Raumalla huomattavaan kasvuun tänä vuonna. Kasvua on sekä sijoitettujen lasten määrässä että jo sijoitettujen lasten jatkosijoituksissa.

Rauman lastensuojelussa on tänä vuonna tehty yhteensä 45 kiireellistä sijoitusta elokuun loppun mennessä. Viime vuonna tehtiin yhteensä 35 kiireellistä sijoituspäätöstä koko vuoden aikana. 

Tämä kertoo Rauman lastensuojelutyön päällikön Johanna Ylikosken mukaan paljon lastensuojelun tilanteesta. Taustalla on koronakevään etäkoulujakso, joka osoittautui hankalaksi osalle lapsista.

– Kevään laskua maksetaan. Kun kouluyhteisö mureni ympäriltä ja etäkoulua piti toteuttaa itsenäisesti, erityisesti yläkouluikäisten päihdeongelmaisten kohdalla jouduttiin tekemään useita kiireellisiä sijoituksia.

Koululla on iso merkitys

Havainto kouluyhteisön suojaavasta vaikutuksesta yllätti jopa lastensuojelun ammattilaisen sen jälkeen, kun lähiopetuksesta siirryttiin etäopetukseen.

– Yllätti kyllä tosi paljon. Kouluyhteisöllä on iso merkitys lapsille. Isompi, mitä on ymmärretty. Päivä koulussa tuo rakenteen päivään sekä lapselle että hänen vanhemmilleen, Johanna Ylikoski sanoo.

Koulun merkitys korostui Ylikosken mukaan etenkin jos perheessä on riskiryhmäläisiä, useita lapsia ja taloudellisia vaikeuksia.

– Koulussa lapsi oppii, hänestä pidetään huolta ja hän saa sen lämpimän aterian. Kun vastuu siirtyi kotiin vanhemmille, se on osalle iso tehtävä ja valtava vastuu.

Toiveena lähiopetus

Myös yläkouluikäisten omat päihdeongelmat räjähtivät esiin, kun koulu olisi pitänyt hoitaa kotoa käsin. Arvokkaana lasten kannalta Ylikoski pitää sitä, että kevään edetessä koteihin saatiin koulunkäyntiohjaajia lasten etäkoulun tueksi.

– Se toimi tosi hyvin, että pieni osa kouluyhteisöä jalkautui sinne koteihin.

Lastensuojelussa toivotaan Ylikosken mukaan hartaasti, että korona saadaan kuriin ja lähikoulua voidaan toteuttaa.

– Olennaisin asia on, että lapset saisivat olla kouluyhteisössä. Muutoin paineet kasvavat edelleen erityisesti lapsiperheissä.

Väkivalta nosti päätään

Kevään edetessä kesään alkoi perheissä ilmetä myös muita vaikeuksia: vanhempien lisääntynyttä päihteidenkäyttöä ja tästä johtuvaa lasten huonovointisuutta.

Lisääntynyt päihteidenkäyttö lisäsi taas perheväkivallan esiin tuloa loppukesästä ja syyskaudella.

– Sitä myöten pienten lasten pahoinvointia tuli ilmi, kun perheväkivalta lisääntyi. Näin se menee, että kun päihteidenkäyttö pitkittyy, perheisiin tulee väkivaltaa, Ylikoski toteaa.

Ilmoituksia ropisi

Kaikkien lastensuojeluilmoitusten määrässä oli vielä alkuvuodesta nähtävissä selvää laskusuuntaan. Sitten tuli maaliskuu ja alkoi koronakevät.

– Kun poikkeustila alkoi, määrä kasvoi noin 15 prosentilla. Laskusuuntaa ei ole näköpiirissä.

Viime vuonna Raumalla tehtiin yhteensä 1 140 lastensuojeluilmoitusta. Nyt elokuun loppuun mennessä määrä on 660.

Selvä piikki Raumalla nähtiin viikonloppuna koulujen syyslukukauden alkamisen jälkeen. Silloin Satakunnan sosiaalipäivystyksen kautta tuli yhtätoista eri lasta koskevat lastensuojeluilmoitukset.

Huostaanotot arvoitus

Huostaanottojen määrän osalta loppuvuosi näyttää, mihin lukema asettuu. Koko viime vuonna oli yhteensä 10 kappaletta.

Tähän mennessä tänä vuonna niitä on ollut 4.

Ylikoski arvioi, että vielä kuluvan syyskuun aikana tapahtuu 4 lapsen huostaanotto.

– Jos hyvin käy, voidaan jäädä koko vuonna 10 huostaanottoon, mutta se tarkoittaisi, että lokakuusta loppuvuoteen tulisi vain 2 uutta huostaanottoa.

Kiireellinen sijoittaminen

Kiireellinen sijoittaminen tarkoittaa lapsen sijoittamista väliaikaisesti esimerkiksi lastensuojelulaitokseen tai perhehoitoon, jos hänen katsotaan olevan välittömästi vaarassa.

Turvan puute voi johtua esimerkiksi vanhempien päihtyneisyydestä tai lapsi voi itse aiheuttaa itselleen vaaran esimerkiksi käyttämällä päihteitä.

Sijoitus kestää korkeintaan 30 vuorokautta, mutta sitä voidaan myös jatkaa jos lapsen tilanne sitä vaatii.

Jatkosijoitus voidaan tehdä lapsen huostaanoton tarpeen selvittämiseksi tai riittävien tukitoimien kartoittamiseksi,

Jos lapsi on välittömässä vaarassa, kiireellinen sijoitus voidaan tehdä, vaikka lapsi tai vanhemmat vastustaisivat sitä.

Sosiaalityöntekijä arvioi, voiko sijoitus päättyä ja tekee sijoituksen lakkaamispäätöksen.

Jos arvioidaan, että lapsen palaaminen kotiin ei ole turvallista, aletaan valmistella huostaanottoa.

Lähde: Lastensuojelu.info

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut