Kouvolan koulupalo syttyi vikaantuneesta kaapelista

Kouvolan yhteiskoulun tulipalon paikkatutkinnan perusteella palo syttyi vikaantuneesta sähkökaapelista, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Koululla olleet havaitsivat liikuntasalissa, aulassa ja porraskäytävässä palavaan muoviin viittaavaa käryä, jota koulun henkilökunta pyrki aamun aikana paikallistamaan. Hajun lähdettä ei kuitenkaan löytynyt.

Liikuntasalissa oli puolapuiden takana säilytystilaa, jonka näyttämön puoleisessa päädyssä oli sähkökeskus. Keskuksen takana oli ollut kipsilevy ja sen takana reilun neliömetrin kokoinen tila, jossa kulki sähkökaapeleita.

Kaapelit kulkivat kellarissa olleelta pääkeskukselta lattian läpi sähkökeskukselle ja osin opetuskeittiön sähkökeskukselle. Palon alkupaikaksi tunnistettiin pystysuuntaisesti kulkenut kaapelinippu umpinaisen tilan alaosassa.

Syttymispaikka oli sellainen, että viallista kaapelia ei olisi tavanomaisissa tarkistuksissa voitu havaita. Samoin hajuhavainnon jäljittäminen umpinaiseen tilaan oli mahdotonta.

Kaapeli on todennäköisesti asennettu 1980-luvulla, jolloin myös vaurioituminen on voinut saada alkunsa.

Lopulta kaapeleiden eristeet syttyivät palamaan, ja palo levisi muun muassa ilmanvaihtokanavan puurakenteiseen koteloon.

Tutkinta valmistuu vuoden loppuun mennessä.