Kovan asenteen kvartetti

- Hei tarviitsä kuulosuojaimia?

Basisti Sami Helle ei ehdi kuulla vastausta kysymykseensä, kun rumpujen pauke jo hyökkää päälle. Rumpali Toni Välitalon piiskaama takapotkuinen punk-rytmi vie leveäharteisen basistin mennessään ja hän vaihtaa painoaan toiselta jalalta toiselle heiluen.

Laulaja Kari Aalto istuu musiikkihuoneen toisella puolella. Hän nostaa mikin suunsa eteen ja alkaa tilittää kovaan ääneen, millaista on elää asuntolassa Helsingin Töölössä. Vaatteita jätetään lojumaan naulakon alle, jäkätetään ja ruokaa ei osata syödä kunnolla.

Uuden Asuntolaelämää-biisin kertosäkeen perään kitaristi Pertti Kurikka soittaa soolon.

Sellaisen, joka sopii täydellisesti punk-ralliin. Se soitetaan kovalla asenteella ja yhdellä sormella.

Passiin lisää leimoja

Neljä vuotta sitten kehitysvammaisten kulttuurityöpajalla perustettu Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye on reilussa puolessa vuodessa valloittanut Suomen ja liudan muita maita Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin Kovasikajuttu-dokumentilla.

Tämä neljän kehitysvammaisen punkkarin tarina on kerännyt ansaitusti laajaa huomiota ja palkintoja. Viimeksi se palkittiin elokuvataiteen valtionpalkinnolla.

Päivittäisten treenien jälkeen miehet istuutuvat riviin haastateltavaksi. Viime kuukausien mediamyllytys on muuttanut arkea melkoisesti, matkalaukuille on jatkuvasti käyttöä.

Haastattelua seuraavana päivänä yhtye lentää Latviaan.

– En olisi pikkupoikana voinut kuvitella, että mun elämä voisi olla tällaistä. Aika erikoinen juttu, Kari Aalto pohtii.

Tunnistaminen ei haittaa

Sami Helle kertoo, että nykyisin ihmiset tunnistavat heidät ja tulevat esimerkiksi ratikassa juttelemaan. Tunnistaminen ei häntä haittaa.

– Se, että neljä kehitysvammaista kundia voi nousta suosioon, on jotain, mitä ei ehkä vieläkään ymmärrä, Sami Helle jatkaa.

Vaikka Kovasikajuttu-dokumentissa Sami ja Kari ovat tuon tuosta napit vastakkain, molemmat ovat samaa mieltä siitä, että ulkomaankeikat tarjoavat ainutlaatuisia kulttuurielämyksiä.

– Ulkomailla on erilainen kulttuuri kuin Suomessa. Etukäteen ei tiedä, mitä siellä ajatellaan kehitysvammaisista tai meidän musiikista, Sami miettii.

Kiukku parantaa sanoituksia

Yhtyeen perustajajäsen Pertti Kurikka on kuunnellut suomalaista punkmusiikkia jo yli 30 vuoden ajan. Hänen mukaansa punkissa tärkeintä on sanoma.

– Sama fiilis kuin silloin, kun kuulin ekan kerran Pelle Miljoonan Pelko ja viha -levyn. Siitä kaikki lähti, Pertti muistelee.

– Punkmusiikki on meille oikea tapa puhua asioista, sanoa mielipide ilman, että täytyisi miettiä pätkääkään, mitä muut meistä ajattelee, Sami Helle arvioi.

Sanoitukset tulevat pääosin Kari Aallon kynästä. Niiden synnyttäminen ei ole aina helppoa. Jos Kari on liian hyvällä tuulella, ei kunnon punk-sanoituksia synny.

– Mutta jos se laitetaan mun kanssa samaan huoneeseen, niin alkaa tapahtua, Sami nauraa.

Pertillä on oma näkemyksensä asiasta.

– Kun mä oon vihainen, mä revittelen kitaralla. Mut jos Kari on vihainen, se tekee sanoja.

Nelikon yhteinen energia

Pertti Kurikan Nimipäivät tunnetaan armottomana livebändinä, joka esimerkiksi viime kesänä hullaannutti Ilosaarirockissa valtavan yleisömassan lähes polvilleen.

Kun rumpali Toni Välitalolta kysyy, millainen on onnistunut Pertti Kurikan Nimipäivät -keikka, mies sivuuttaa turhan selittelyn ja alkaa vain luetella onnistuneita tapahtumia.

– Puntala, Ilosaarirock, Jyväskylä. Mut keikalla on aina kivaa.

Rumpalin mukaan yhtyeen keikat eivät sisällä sivistynyttä hissuttelua, vaan nelikko pistää kaiken peliin jokaisella keikalla.

Yhtään keikkaa ei aliarvioida, vaan jokaista varten treenataan.

– Kun me neljä päästään lavalle, niin aina se toimii. Meillä on sellaista yhteistä energiaa, Sami Helle kuvailee.

Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyy Raumalla Bar Hovissa lauantaina 13.10. PKN soittaa noin kello 23.00. Samana iltana soittavat myös Räjäyttäjät ja raumalainen Hiihtoliitto.