Köyliöläisestä pellosta vuonna 2018 löytynyt rautakautinen kilvenkupura Satakunnan Museon perusnäyttelyyn

Museon mukaan on mahdollista, että löytöpaikan lähistöllä sijaitsee vielä tuntemattomaksi jäänyt rautakautinen kalmisto.

| Päivitetty

Metallinetsijä Juho Tammisen Köyliöstä löytämä rautakautiseen kilpeen kuulunut kupura on laitettu esille Satakunnan Museon Elon merkkejä -perusnäyttelyn. Se on esillä maakunnan rautakautta esittelevässä osiossa.

Esine toimitettiin museoon lokakuussa 2018. Kupura oli lähes ehjä, mutta reunaosiltaan rikkoutunut ja ruosteen vaurioittama.

Kokonaisena säilyneitä kilvenkupuroita löydetään yleensä vain arkeologisten kaivausten yhteydessä. Satakunnasta niitä tunnetaan Köyliöstä ja Eurasta, jossa on tutkittu rautakautisia ruumishautauksia.

Museon kokoelmissa ei ollut entuudestaan ehjää kilvenkupuraa.

Kupura konservoitiin Satakunnan Museon ystävät -yhdistyksen rahoituksella.

Kilvenkupura on osa rautakautisen miekkamiehen varustusta. Se suojasi kilpikättä ja antoi kilvelle massiivisemman ulkonäön.

Köyliöstä syksyllä 2018 löydetty kilvenkupura on rautakauden puolivälissä (noin 600-800 jaa) merovingiajalla käytettyä tavanomaista mallia. Vastaavia kupuroita on löydetty sekä Euran Luistarin että Köyliön Vanhakartanon ruumishaudoista.

Kupura löydettiin metallinpaljastimella tasaiselta pellolta. Lähialueilta on löydetty muitakin rautakauteen ajoittuvia esineitä kuten korujen katkelmia.

Museon mukaan on mahdollista, että löytöpaikan lähistöllä sijaitsee vielä tuntemattomaksi jäänyt rautakautinen kalmisto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut