Köyliön maakotkaa oli ammuttu

Kevättalvella Köyliön susialueelta loukkaantuneena löytynyt maakotkanaaras todettiin vastikään valmistuneessa Eviran ruumiinavauksessa ammutuksi. Aikuista naaraskotkaa oli ammuttu haulikolla jalkoihin. Tulehdusten ja haavojen seurauksena lintu ei enää kyennyt saalistamaan. Lopulliseksi kuolinsyyksi todettiin nälkään nääntyminen.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi ovat huolestuneet lyhyessä ajassa ilmitulleista maakotkien ampumisista. Etelä-Suomessa on vuoden sisään ammuttu neljää maakotkaa: Virroilla, Mouhijärvellä, Harjavallassa ja Köyliössä. 

Huolestuneet luonnonsuojelujärjestöt pitävät ilmeisenä, että rauhoitettujen petolintujen vainoaminen on lisääntynyt. Järjestöt pitävät tärkeänä, että todettuihin tapauksiin puututaan ja että poliisi ja metsästäjät tekevät parhaansa tapausten selvittämiseksi. Maakotkien ampujat pitää saada vastuuseen, muistuttavat järjestöt.

Kaikki petolinnut ovat Suomessa rauhoitettuja. Maakotkan ampumisesta tuomitaan sakkoihin, minkä lisäksi tekijä joutuu maksamaan lajin korvausarvon 4877 euroa valtiolle. Lisäksi rikoksentekovälineen eli aseen menettää yleensä valtiolle.