Kriisipuhelin päivystää ensi vuonna vuorokauden ympäri

Kysyntä on kasvanut, soittojen määrä ylitti jo marraskuussa koko edellisvuoden soittomäärän. Soittoja oli tullut liki 190 000.

Kriisipuhelimeen on vastattu tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja tarve lisääntyy.

Kriisipuhelimeen oli marraskuun loppuun mennessä tullut ennätysmäärä liki 190 000 soittoa.

Vuonna 2018 koko vuoden soittomäärä oli 162 550. Tänä syksynä ensimmäistä kertaa soittavia on ollut 24 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Suomen Mielenterveys ry:n eli Mielin Kriisipuhelin päivystääkin ensi vuodesta alkaen arkisin vuorokauden ympäri. Muutoksen mahdollistaa lisääntynyt rahoitus.

Viikonloppuihin vastaava päivystys on tarkoitus saada myöhemmin.

Joulunaikaan Kriisipuhelimeen voi soittaa joka päivä ja yö. Joulunajan soitoissa korostuvat yleensä yksinäisyys ja erilaiset ihmissuhde- ja perheongelmat.

–Perinteisesti joulun ajatellaan olevan perheiden ja suvun yhdessäolon aikaa. Kaikille yhdessäolo ei ole mahdollista ja moni joutuu viettämään joulua yksin, kertoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter Mieli ry:stä yhdistyksen tiedotteessa.

–Yksinäisyys ei ole ainoa haaste. Myös perhejoulut voidaan kokea taakaksi. Jo etukäteen voivat pohdituttaa vahvat ja erilaiset odotukset sekä pelot aiempien pettymysten tai riitojen uusiutumisesta. Näistä huolista aletaan puhua meillä jo monta viikkoa ennen joulua.

Yksi tärkeimmistä Kriisipuhelimen tehtävistä on ehkäistä itsemurhia. Useimmin keskusteluapua haetaan kuitenkin ihmissuhdeongelmiin: parisuhteen päättyminen, vuorovaikutusongelmat sekä omiin tai puolison vanhempiin liittyvät ongelmat puhututtavat soittajia.

Kriisipuhelin vastaa suomenkielisen linjan lisäksi myös ruotsiksi, arabiaksi ja englanniksi. Ruotsinkielinen linja aukesi tänä keväänä.

Kriisipuhelin suomen kielellä 09 2525 0111.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut