Kriittiset hetket koittamassa Karin kampuksella – rakentamishinta tiedetään alkuvuodesta: "Kyllä sen ihan siltä pitäisi näyttää kuin kuvissakin"

Suurhankkeen rakentamisen on määrä alkaa ensi vuoden huhtikuussa. 

| Päivitetty

Karin kampuksen suurhankkeen totuuden hetket lähestyvät – ainakin mitä tulee hankkeen hintaan. Tuorein kustannusarvio on toukokuulta, 68,5 miljoonaa euroa. Summa tarkentuu vielä parhaillaan käynnissä olevan tarkastuslaskennan myötä. Lopullinen hintataso on tiedossa kuitenkin vasta alkuvuodesta, kevättalvella. Silloin kampuksen kaikki urakat, mukaan lukien itse päärakennusurakka, on saatu kilpailutettua.

– Tämä on todella tärkeä vaihe. Jos hinta nousee oikein hirvittävästi, niin se vaatii poliittisen keskustelun siinä kohtaa. Hanke pysähtyy helposti, jos tarjoukset jäävät kovin kauas meidän laskelmistamme, Rauman kaupungin rakennuttajapäällikkö Kimmo Salminen sanoo.

Poliittisella keskustelulla Salminen tarkoittaa sitä, että kaupungin luottamushenkilöiden eli kaupunginhallituksen ja viime kädessä kaupunginvaltuuston on päätettävä, minkä suuruinen hinnannousu on vielä hyväksyttävissä.

Havainnekuvista tuttu talo

Jos hinta kuitenkin asettuu kohdalleen ja tehtyjen laskelmien mukaiseksi, tavoitteena on, että huhtikuussa alkavat kampuksen konkreettiset rakennustyöt.

Jo ennen rakentamisen aloitusta talon ulkomuoto on melko tarkkaan selvillä. Hankkeen suunnittelija Verstas Arkkitehdit on tuottanut useita havainnekuvia valmiista rakennuksesta.

– Uskon, että kuvat ovat aika havainnollistavia. Kyllä sen ihan siltä pitäisi näyttää kuin kuvissakin. Julkisivu on vaaleaa puuta ja lasia. Lasipintaa on paljon myös sisällä, esimerkiksi koululuokkien käytävänvastaiset seinät ovat lasia. Aina näkee ulos, jolloin tiedät, missä olet, Salminen toteaa.

Karin kampus

Rauman kaupunki rakennuttaa Karin kentälle Karin kampuksen.Se on yhdistetty liikunta-, vapaa-aika- ja koulukeskus.Kampuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2023.Kampuksen liikuntapuolta edustavat uimahalli ja liikuntahalli.Tilapäisissä tiloissa oleva Hj. Nortamon peruskoulu muuttaa kampukselle.Vapaa-aikaa edustavat kansalaisopisto sekä siihen sisältyvät kuvataide- ja käsityökoulut.Lisäksi tulee tilat musiikkiopistolle ja nuorison kokoontumiseen.Hankkeen kustannusarvio on noin 68,5 miljoonaa euroa.

Aikaa hajujen haihtumiseen

Kampus valmistuu näillä näkymin hieman vaiheittain niin, että uimahalli ja liikuntahalli vastaanotettaisiin vuoden 2022 loppuvuodesta.

Kokonaisuudessaan pitäisi olla valmista vuoden 2023 keväällä tai kesällä. Koulutyö uudessa Hj. Nortamon peruskoulussa käynnistyisi siten aikataulun mukaisesti syksyllä 2023.

Rakennuksen tulisi olla rakennuttajapäällikkö Salmisen mukaan valmis kolmea neljää kuukautta aiemmin kuin sen käyttö alkaa. Tämä opittiin Pohjoiskehän koulun kohdalla.

– Muuten tulee kiire kalustamisen kanssa. Muutenkin on hyvä, että rakennus tuulettuu muutaman kuukauden, siellä on voimakkaat tuoksut, kun on niin paljon eri materiaaleja.

Uimaan vasta syksyllä 2023

Vaikka uimahalli valmistuu kampuksen kokonaisuudesta etunenässä, sen virallinen käyttöönotto tapahtuu vasta myöhemmin. Näin siksi, että aikaa pitää varata vedenkäsittelyprosessin kuntoon laittamiseen.

Tätä on tarkoitus tehdä vuoden 2023 alkuvuonna, jolloin vanha uimahalli palvelee vielä uuden rinnalla. Testikäytön aikana altaaseen pääsevät Salmisen mukaan esimerkiksi uimaseurat.

Kesäisin Raumalla ei ole perinteisesti pidetty uimahallia auki, joten uuden hallin varsinainen avaus suurelle yleisölle siirtyy todennäköisesti vuoden 2023 syksyyn. Lopulliset päätökset kunkin tilan käyttöönotosta tekee kuitenkin aina niiden käyttäjä, esimerkiksi uimahallin kohdalla kaupungin liikuntapalvelut.

Uimahallin laatoitustyö on kokonaan oma urakkansa

Kampuksen rakennuslupahakemus on vireillä, ja lupa käsitellään ensi viikolla ympäristö- ja lupalautakunnassa.

Parhaillaan kampuksen alueella on meneillään maanrakennusurakka, jonka aikana vaihdetaan massoja ja tasoitetaan maa rakennusvalmiiksi.

Kampuksen tarjouspyynnöt lähtevät joulu-tammikuussa ja ne palautuvat kaupungille helmi-maaliskuun vaihteessa. Tämän jälkeen maaliskuussa tehdään urakoitsijoiden valinnat.

Urakoita tulee monta erillistä, joten myös eri tarjouspyynnöt lähtevät liikkeelle vaiheittain. Vielä sitä ennen ovat meneillään suunnittelutyöt. Esimerkiksi arkkitehti- ja rakennesuunnittelu valmistuvat jouluun mennessä.

Päärakennusurakan ohella erillisurakkana tehdään esimerkiksi kaikki laatoitukset. Laatoitettavia kohteita kampuksella ovat uimahallin 1 042 allasneliötä ja pesutilat sekä liikuntahallin pesutilat.

Laatoitusurakan ohella uimahallin vedenkäsittelyjärjestelmän rakentaminen urakoidaan sekin erikseen.

Lisäksi tulevat muun muassa sähkötöiden, putkitöiden, ilmanvaihdon sekä automaattisen palonsammutuslaitteiston urakat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut