Kristiina Salonen vaatii vastuullisuutta valtionyhtiöiltä

Kristiina Salosen mielestä valtionyhtiö ei voi tehdä yhteistyötä työehtoja polkevan ja epäeettistä yritystoimintaa harjoittavan yrityksen kanssa. Kuva: Esa Urhonen

Raumalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen valtionyhtiöiden hankintojen vastuullisuudesta ja työehtojen noudattamisesta.

Salosen sanoo, että valtionyhtiöiden tulisi huomioida toiminnassaan ja hankinnoissaan vastuullisuuden lisäksi esimerkiksi Suomen työllisyysvaikutukset ja tänne jäävät verotulot.

Hänen mukaansa halvimmasta hinnasta tulee hankinnan kantavin periaate, jos kokonaistaloudellisuutta ei huomioida.

Salosen mukaan esimerkki tästä on Suomen Lauttaliikenne Oy:n eli Finferriesin uuden hybridilautan tilaus puolalaiselta Crist S.A. -telakalta.

Kyseinen telakka voitti viime vuonna tilauksen, vaikka mukana oli myös suomalaisia palveluntarjoajia.

Hän viittaa pohjoiskorealaiseen halpa- ja pakkotyövoimaan, josta uutisoitiin Länsi-Suomen pääkirjoituksessa ''Orjat rakentavat suomelle lauttaa'' 6.6.2016.

Salosen mukaan valtionyhtiö ei voi tehdä yhteistyötä työehtoja polkevan ja epäeettistä yritystoimintaa harjoittavan yrityksen kanssa.

Hän myös peräänkuuluttaa Suomelta vahvempia toimia, jotta EU:ssa voitaisiin taata tasapuoliset kilpailuedellytykset kaikille jäsenvaltiolle.

Salosen toteaa, että suomalaisilla työehdoilla ei voi eikä pidä kilpailla halpatyövoimaa vastaan vaan hyvin toimivilla sisämarkkinoilla voidaan puolustaa suomalaista työtä vientiteollisuudessa.