Kristiina Salonen vastaa kyllä: raumalaisdemari pyrkii neljännelle kaudelle

On reilua, ettei valtion tukea anneta heille, joille jää joka kuussa rahaa sijoitettavaksi, sanoo kansanedustaja.

Kristiina Salosella oli kesälomalla enemmän vapaa-aikaa kuin edellisinä suvina. "Nyt oli kesä ilman opiskelua. Pitkään pitikin käydä lomalla tenttimässä Vaasassa", kertoi viime vuoden lopulla maisterin paperit saanut kansanedustaja.

Aloitetaan uutisella. Raumalaisdemari Kristiina Salonen on nyt valmis kertomaan hakeeko hän ensi kevään vaaleissa jatkoa vuonna 2011 alkaneelle kansanedustajan uralleen.

Vastaus on kyllä.

– Vaalityöhön tarvitaan aina paljon ihmisiä. Siksi tärkeää oli, että tukiryhmästäni löytyy edelleen halua tehdä talkootöitä vaalikampanjassani. Keskustelin tietenkin asiasta paljon myös perheeni kanssa kesällä, avaa Salonen odotetun päätöksensä taustaa.

Salonen on vahva ennakkosuosikki. Viime eduskuntavaaleissa hän sai yli 10 000 ääntä.

Elintasomme ei ole itsestäänselvyys

Kansanedustajat tekevät aina työtään kovan paineen alla. Pari viime vuotta on ollut tavallistakin stressaavampaa.

– Korona, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Naton jäsenhakemus. Syvissä vesissä on uitu, mikä on vaikuttanut kansalaisten turvallisuuden tunteeseen ja tulevaisuususkoon.

– Keväällä näytti jo valoisammalta. Puhuttiin tapahtumien uudesta tulemisesta. Ihmiset kaipasivat hyviä uutisia. Ikävä kyllä heinäkuussa alkoi jo selvitä, että edessä on vaikea syksy ja vielä vaikeampi talvi. Totuttu elintasomme, positiivinen tulevaisuus ja Euroopan rauha eivät olekaan itsestäänselvyyksiä, sanoo Salonen.

Kaikilla puolueilla halu reagoida

Siitä tulevasta talvesta pitikin kysyä. Etenkin sähkön hinta hirvittää. Mitä sille on tehtävissä?

– Ensi viikon budjettiriiheen kaikki puolueet tuovat omia ehdotuksiaan. Yhteistä niille on halu reagoida. Keinot vain vähän vaihtelevat. SDP:n kesäkokouksessa esiteltiin inflaatiopaketti, jossa on parikymmentä toimintaehdotusta.

Euroopan unionin toivotaan määräävän sähkölle hintakaton. Sitä odotellessa kansallinen osaratkaisu voisi Salosen mukaan olla päästökauppavelvoitteen liudentaminen aikarajaa lykkäämällä.

Pienituloiset sähkölämmittäjät ahtaalla

Kotitalouksia Salonen jelppaisi keventämällä pieni- ja keskituloisten tuloveroja. SDP esittää myös päivähoitomaksujen alennuksia samalle ryhmälle.

– Verotukselliset tukitoimet tulee kohdistaa niitä tarvitseville, eikä jakaa kaikille samansuuruisina. Esimerkiksi sähkön hinnan raju nousu koettelee pahiten pienituloisia sähkölämmittäjiä.

– Reiluuden tunne säilyy, kun kaikki kantavat kortensa kekoon. Ei ole kestävää, jos on vapaamatkustajia. Valtion rahaa ei pidä ohjata niille, joille jää joka kuussa rahaa sijoitettavaksi, linjaa Salonen.

Voi ajatella, että paha päivä on nyt

Pankinjohtajan puoliso jatkaa heti perään, että säästäminen on toki viisasta. Se on hyvä tapa varautua pahaan päivään.

– Voidaan ajatella, että se paha päivä on nyt. Harmittaahan se, jos sähköön ja energiaan kuluu enemmän rahaa. Hyvin toimeen tulevan taloutta se ei kuitenkaan kaada.

– Pienemmillä tuloilla on aito vaara, että koti kylmenee ja asukkaille tulee nälkä. Se on ihan eri asia.

"Valtion säästökampanja loukkaaava"

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistämässä kampanjan, jossa vinkataan tavoista säästää sähköä ja energiaa. Salonen pitää kampanjaa turhana.

– Veikkaan, että jopa minun sukupolveni tietää ne asiat ja osaa arkijärjellään tehdä tarvittavia säästötoimia ihan ilman valtion ohjekirjettä. Monet pitävät sellaista jopa loukkaavana.

Kyllä kansa tietää, sanoi eräskin poliitikko.

Ydinvoimalle olisi tilausta

Jos puolenkin kansaa vähän säästää energiaa, sillä on melko suuri vaikutus talven kovimmilla pakkasilla.

– Sekään ei välttämättä riitä, eikä edes Olkiluoto 3. On varauduttava myös kulutuspiikkeihin, joita on talven kylmimpinä ja pimeimpinä aikoina. Silloin kaikkien reservien tulisi olla käytettävissä.

Ydinvoimalle olisi nyt tilausta ja yleinen mielipidekin suosiollisempi kuin ehkä koskaan. Se näkyy Salosen mukaan myös eduskunnassa.

Jonkun pitäisi vaan haluta pistää useampi miljardi kiinni voimalahankkeeseen.

"Edunvalvonnassa onnistuttu hyvin"

Haastattelun lopuksi vielä tilannekatsaus maakunnallisen edunvalvonnan aiheista.

– Heti alkuun haluan sanoa, että se on aina monen ihmisen yhteistyötä. Tällä kaudella olemme onnistuneet mielestäni hyvin.

Todisteeksi Salonen tarjoaa kasitien perusparannukset, raiteiden ja teiden kunnostusrahat, sotalaivakaupan saamisen Rauman telakalle, koulutuspaikkojen lisäämisen ja valtion tuen Pikkunorssille.

– Näinä epävarmoina aikoina Satakunnan edunvalvontaa tiivistettävä entisestään, hän sanoo.

Työmatkalle Singaporeen

Venäjän sota Ukrainassa uhkaa rauhaa Euroopassa ja aiheutti energiakriisin, joka tuntuu meidän kaikkien kukkaroissa.

Eikä siinä kaikki.

Suurvaltojen suhteet ovat kireämmät kuin aikoihin. Länsimaat katkovat yhteyksiään Venäjään. USA näkee Kiinan kilpailijana ja vakavana uhkana.

Ukrainassa on sodittu puoli vuotta. Entä jos Kiina vastaavasti valtaa Taiwanin?

– Olemme täysin uuden edessä. Maailmanpolitiikka vaikuttaa aina Suomeen, sanoo Kristiina Salonen, joka on ulkoasianvaliokunnan jäsen.

Hän lähtee syyskuun alussa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jäsenenä vierailulle Singaporeen.

– Mielenkiintoinen matka, joka varmasti antaa taas uutta ajateltavaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut