Kristiina Salonenkin otti kantaa pengertiepäätökseen – "Lajien suojeleminen uhkaa nyt koko Rauman seudulle elintärkeän sataman kehittämistä"

Raumalaiskansanedustaja Kristiina Salosen mielestä merimetsojen suojelu "tuntuu jo ajavan kaiken muun ohi". Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Raumalaiskansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) ilmaisee hämmästyksensä Turun hallinto-oikeuden ratkaisusta Rauman sataman laajennusta koskevassa asiassa.

Hallinto-oikeus hylkäsi Rauman kaupungin ja sataman valituksen ely-keskuksen päätöksestä kieltää pengertien rakentaminen Järviluotoihin alueella pesivien merimetsojen ja harmaahaikaroiden takia, kuten uutisoimme eilen.

Lue: Hallinto-oikeus: Merimetsojen takia pengertietä ei voi rakentaa Järviluotojen ja telakan välille

Salonen pohtii kannanotossaan, että "merimetsojen suojelu tuntuu jo ajavan kaiken muun ohi". Vaikka hän pitää luonnon monimuotoisuutta tärkeänä ja suojeltavana, väläyttää hän kuitenkin mahdollisuutta hillitä merimetsokantoja poikkeuslupien kautta.

– Käytäntö on ollut se, että niissä tapauksissa, joissa suojellut lajit aiheuttavat alueelle merkittäviä haittoja, voidaan ELY-keskuksesta saada poikkeuslupia lajien karkottamiseksi. Poikkeuslupajärjestelmää tulkitaan Suomessa kuitenkin erittäin ristiriitaisella tavalla, kuten näemme tässä Raumankin tapauksessa, Salonen toteaa.

Hän viittaa muun muassa Merikarvian kunnan vuonna 2016 ely-keskukselta saamaan poikkeuslupaan suuren merimetsoyhdyskunnan häätämiseksi, koska linnut häiritsivät alueelle elintärkeitä kalastuselinkeinoa, matkailua ja mökkiläisiä.

– Rauman kaupungille seuraavien haittojen luulisi olevan vähintäänkin vastaavia, Salonen kommentoi.

Salonen on aiemmin esittänyt yhtenä vaihtoehtona merimetso-ongelmaan metsästyslain muuttamista. Hän on jättänyt aiheesta lakialoitteen eduskunnassa joulukuussa 2020.

– Näiden elinvoimaisiksi luokiteltujen lajien suojeleminen uhkaa nyt koko Rauman seudulle elintärkeän sataman kehittämistä – siis työpaikkoja ja alueen elinkeinoa. Poikkeusluvin suoritetut häätötoimet sen sijaan eivät uhkaisi näiden lintulajien elinvoimaa Suomessa. Siksi ratkaisu tuntuu Rauman kaupungille todella kohtuuttomalta. Pitkät valitusprosessit hidastavat alueelle tärkeitä investointeja ja pahimmillaan estävät niiden toteutumisen kokonaan. Tilanne ei voi jatkua näin, vaan tähän on saatava kohtuullinen ja järkevä ratkaisu mahdollisimman pian, Salonen päättää.

Lisää aiheesta

Rannikon kansanedustajat vaativat ammattikalastajille korvauksia merimetsojen aiheuttamista vahingoista

Kansanedustajat vaativat merimetso-ongelmaan järeämpiä toimia

Vain tilaajille Tarvitseeko merimetso enää EU-suojelua?