Kritiikki Seminaarin kulman kerrostaloa kohtaan on noteerattu – paremmat havainnekuvat harkinnassa

Kaikki eivät ole innostuneet uudishankkeesta Seminaarinmäelle.

Kritiikkiä saaneesta Seminaarinmäen kulmauksen kerrostalosta on mahdollisesti luvassa uusia havainnekuvia. Kerrostalosta ja sen havainnekuvasta saatu negatiivinen palaute on Rauman kaavoitusjohtaja Juha Eskolinin mukaan pantu merkille.

– Täytyy tutkia vielä toisenlaista kaupunkikuvallista vaihtoehtoa, jossa näkemys tulisi paremmin kaikkien näkyville.

Eskolin myöntää, että julki annettu havainnekuva ei edusta aivan samaa tasoa kuin Raumalla on totuttu näkemään esimerkiksi Karin kampuksen suunnittelun yhteydessä.

Kuva jätti kertomatta

Havainnekuvasta saattoi Eskolin mielestä jäädä esimerkiksi huomaamatta, miten talon massoittelua on pyritty pienentämään ja kuinka harjakaton avulla on haettu yhteneväistä suuntaa esimerkiksi Seminaarinmäellä sijaitsevan johtajan asunnon kanssa.

– Jos ajatellaan aivan tasakattoista huippumodernia, niin siinä olisi vaikeuksia yhdistämisessä. Meillä on mahdollisuus parantaa seuraavalla kierroksella, Eskolin sanoo.

Seuraava kierros tarkoittaa vaihetta, jossa Seminaarinmäkeä koskeva asemakaavamuutos etenee valmiiksi kaavaehdotukseksi.

Entinen opiskelijaruokala on tarkoitus purkaa Seminaarinkadun ja Satamakadun kulmasta sen jälkeen, kun Seminaarinmäen asemakaavamuutos on valmistunut. Tilalle suunnitellaan kerrostaloa, mikä arveluttaa tiettyjä tahoja kaavauudistuksen ollessa luonnosvaiheessa. Kuva: Juha Sinisalo

Korkealla tasolla

Toistaiseksi uusi maankäytön suunnitelma on vasta luonnosvaiheessa. Kaavoittaja on pyytänyt luonnoksesta lausuntoja ja mielipiteitä ensi viikon torstaihin mennessä.

– Oma mielipiteeni on, että jos siihen uudisrakennus laitetaan, sen täytyy olla korkealaatuinen ja sellainen, joka sopii kokonaisuuteen. Sitä nyt mitattiin tällä aineistolla, joka on ollut nähtävillä. Voi tehdä johtopäätöksen, että jotain toisenlaista ratkaisua mietitään, Eskolin tulkitsee.

Yhdistykset asialla

Kerrostaloon ei suhtaudu suopeasti esimerkiksi viisi raumalaista Seminaarinmäkeä lähellä olevaa yhdistystä. Ne ovat julkisuudessa todenneet, että kerrostalo muun muassa katkaisevan vapaan ja puistomaisen näkymän Seminaarinmäellä. Asuntorakentamisen pelätään myös tuovan alueelle ylimääräistä liikennettä.

Rauman ympäristö- ja lupalautakunta on puolestaan katsonut, ettei kerrostalosta julkistettu havainnekuva vastaa ympäristön kaupunkikuvallisia vaatimuksia. Rakentamistapaohjeista lautakunta vaati, että ne ohjaisivat nykyistä tarkemmin julkisivusuunnittelua, jotta laatutaso voidaan varmistaa.

Sovittava kokonaisuuteen

Rauman sivistysvaliokunta ei suhtautunut aivan yhtä kriittisesti Seminaarinmäen kulman kerrostalosuunnitelmaan. Valiokunta totesi vain, että uudisrakentamisen on sovelluttava kooltaan ja ulkoasultaan kokonaisuuteen. Tyhjillään olevien tai käyttökelvottomien kiinteistöjen osalta pidettiin perusteltuna uusien toimintojen etsimistä ja mahdollistamista.

Yleisesti sivistysvaliokunta muistutti, että Seminaarinmäki on kulttuurihistoriallisesti Suomessa ainulaatuinen kokonaisuus, "jossa yhdistyvät arvokkaalla tavalla pitkä historia, arvokas rakennuskanta, uniikki opetuspuutarha ja tämän päivän moderni yliopistokoulutus sekä perusopetus ja varhaiskasvatus".

– Tätä kokonaisuutta tulee vaalia kaikin tavoin. Alueen pysyminen elinvoimaisena ja aktiivisessa koulu- opiskelu- ja tutkimuskäytössä on Raumalle tärkeää, sivistysvaliokunta lausui.

Kolme osapuolta

Seminaarinmäen asemakaavauudistus on niin sanottu kumppanuuskaava, jota laativat yhdessä Rauman kaupungin kanssa Turun yliopisto ja Suomen yliopistokiinteistöt.

Edessä ovat vielä osapuolten väliset keskustelut ennen seuraavaa kaavavaihetta eli kaavaehdotusta.

– Odotamme luonnoksesta vielä lisää viranomaislausuntoja, ne pitää kaikki saada ennen kuin keskusteluja käydään. Siellä on lukematon määrä muitakin asioita kuin tämä kerrostalo. Kevään aikana uudet linjaukset on saatava keskusteltua omistajan ja käyttäjätahon kanssa, Eskolin sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut