Kuinka on? Miten pitkään koronasta toipuminen kestää?

Kysy koronasta, me etsimme vastauksen. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@lansi-suomi.fi

Lukijamme pohti, milloin flunssan, influenssan tai koronan jälkeen saa lähteä esimerkiksi ulkoilemaan tai kauppaan?

Koska kaikille ihmisille ei edelleenkään tehdä koronatestiä, on vaikea sanoa kenen lieväoireinen tauti on koronaa ja kenen jotakin muuta virustautia.

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Pelkästään oireiden perusteella ei voi siis päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Tällä hetkellä Raumankin seudulla on liikkeellä tavallista kausi-influenssaa, RS-virusta, adenovirusta ja nuhakuumetta aiheuttava rinovirusta.

– Jokainen tapaus on harkittava erikseen. Perusohjeistus on, että sairastumisen jälkeen tulisi olla vähintään yksi täysin oireeton päivä ennen kuin lähtee ulkomaailmaan, toteaa Rauman terveyspalvelujen tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall.

Terveenkin tulee välttää kontakteja

Koska koronatestejä tehdään varsin rajatulle joukolle, kannattaa sairastuneen tehdä esimerkiksi netistä löytyvä Omaolo-oirekysely, josta saa lisätietoa.

Jos sairauden oireet ovat lieviä, eikä henkilö kuulu riskiryhmään, voi taudin sairastaa rauhassa kotona. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Sosiaalisia kontakteja tulee välttää.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut